– Pride setter fokus på verdier som inkludering, mangfold og toleranse. Vi håper at vi med en slik parade kan gjøre livet bedre for enkeltindivider. Det er kanskje en klisjé, men størst av alt er kjærligheten, sier Emma Laier Johnsen, som sammen med venninnen Anne-June Skarpnord har tatt initiativet til paraden. 

– Det hele startet i fjor under Oslo Pride. Der er jo Pride veldig stort, og festivalen strekker seg over en hel uke. Da kom tanken om hvor kult det hadde vært å få arrangert noe liknende et sted i Innlandet, sier Emma. 

Valget falt på hjembyen Brumunddal 

– I og med at Anne June og jeg begge er fra Brumunddal og har et sterkt bånd til hjembyen vår, ble det et naturlig førstevalg, legger hun til. 

De to venninnene legger ikke skjul på at interessen for arrangementet har vært over all forventning og at behovet for gode samarbeidspartnere meldte seg tidlig. 

– Da vi la ut facebook-arrangementet etter jul, tenkte vi at det sikkert bare ble oss selv og noen venner som kom til å gå i paraden. Men interessen vokste raskt, og vi skjønte at med hjelp av flere aktører ville arrangementet bli bedre. Vi er jo tross alt bare studenter som har jobbet med dette på fritiden, legger hun til. 

Ringsaker kommune og Fri Innlandet kom raskt på banen og har bistått med alt det praktiske. Kommunen tatt regi på torgarrangementet, hvor paraden ender opp. 

Kult at kommunen tar et tydelig standpunkt

– Jeg synes det er veldig kult at kommunen tar et så tydelig standpunkt i forhold til verdiene Pride står for; inkludering, mangfold og toleranse, at de heiser Pride-flagget i kommunale flaggstenger og at ordføreren kommer for å holde appell, sier hun. 

Naturlig nok er hun spent på oppmøtet på lørdag.

– Ta med enn venn, sett fokus på en god sak og bli med på tidenes første Pride-parade i Brumunddal! oppforderer hun.

 

Program fredag 22. juni

Velkommen til regnbuemesse i regi av Brumunddal/Veldre menighet. 
I samarbeid med flere ildsjeler arrangeres en solidaritetsgudstjeneste for et åpent og inkluderende samfunn.

  • Preken v/ Siri Sunde
  • Sang v/ Merethe Trøan og Knut Anders Sørum
  • Kirkemusikere: Organist Lars Småladen og Kantor Erik Brænden

Program lørdag 23. juni

11:15: Oppmøte ved teatersalen i Brumunddal
11.30: Avgang for Pride-paraden. 
12.00: Arrangementet starter på torget i Brumunddal: 

  • Velkomsttale ved initiativtakerne
  • Appell ved ordfører i Ringsaker kommune, Anita Ihle Steen. 
  • Appell ved leder av Erland Tolvstad og Marthe Øvrum
  • Minikonsert ved Knut Anders Sørum
  • Ulike foreninger er representert under arrangementet

14.00: 
Teaterforestillingen «Ingen er homo i 2. div» spilles i teatersalen. Forestillingen handler om det å være homofil i fotballen i Norge og stiller spørsmål ved hvorfor vi ikke har noen åpent homofile fotballspillere i Norge, hvorfor ingen står frem, og ved hva det er som gjør dette så vanskelig?