– Vi er stolte av å være én av 10 klasser i Norge skal lese og vurdere superfinalistbøkene til Bokslukerprisen. Å lese er ikke bare en reise inn i disse bøkene, det er også en berikelse av språket. Det gir språket mer farge, og plutselig kommer det til uttrykk når elevene uttrykker seg skriftlig og muntlig. Det forandrer hvordan elevene tenker og uttrykker seg, sier Stina Opsahl, som er stolt norsklærer for elevene på 6. trinn. 

I hele høst har 80 000 elever på 5. og 6. trinn i norsk skole lest utdrag fra ti norske skjønnlitterære bøker i aldersgruppen 10-12 år. Deretter har de stemt på hvilke bøker de mener bør bli superfinalister i Bokslukerprisen. Nå er det opp til Kirkenær skole og de ni andre juryklassene i landet, å vurdere og rangere de fem bøkene som står igjen som «superfinalister».

Klare for en litterær utfordring

Sander, Cassandra og Leo er tre av elevene som ser frem til å ta fatt på oppgaven. 

– For det første er vi veldig heldige som har blitt trukket ut som juryklasse. Slik kan vi være med på å påvirke hvilken bok som vinner Bokslukerprisen. Vi håper at hele klassen kan reise til Oslo 24. april, når Bokslukerprisen skal deles ut i forbindelse med Verdens bokdag, sa Leo. 

Sander forklarer at de skal lese én bok i måneden de neste fem månedene. 

– Vi skal lese bøkene skrive bokanmeldelser og leselogg. Vi har også laget et felles system, slik at alle rangerer bøkene fra 1-5, der 5 er best, forklarer han. 

– Hver gang vi har lest ferdig en bok, skal vi feire med is og kake! Så det venter noen belønninger underveis i prosjektet også, sier Cassandra. 

De er helt sikre på at klassen gjennom prosjektet vil bli mer glad i å lese bøker. 

– Det er gøy å lese bøker fra forskjellige sjangre. Vi har lest utdrag fra bøkene og er allerede nå spent på fortsettelsen, sier Leo.  

– En stor og viktig oppgave

Prosjektleder for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Troels Posselt, var tilstede på Kirkenær skole 7. desember for å dele ut «bokpakken» med de fem superfinalistbøkene. 

–  Dere har en stor jobb foran dere.  De fem bøkene skal leses fra perm til perm. Dere skal si deres mening om bøkene, og det er lov å være uenige. Litt av oppgaven er å lære å argumentere for sitt syn. Til slutt håper jeg at dere kan bli enige om hvilken bok som flest av dere liker best, slik at de fem bøkene rangeres fra 1 til 5, sa Posselt til klassen. 

Kommunalsjef for skole, Anne Kari Thorsrud, hadde ikke mulighet til å være til stede på Kirkenær skole i dag, men har følgende hilsen til 6. trinnselevene ved Kirkenær skole:

– Lesing er viktig! Lesegleden må stimuleres og jo mer du leser jo flinkere blir du til å lese. Og jo flinkere du er til å lese, jo mer motivert blir du for mer lesing, sier Thorsrud. 

– Det er viktig at elevene blir inspirert til å gå inn i litteraturens verden. Det gir mange fine opplevelser og samtidig god lesetrening. På den måten oppnås kompetansemålene på en motiverende måte. Det sies at lesing ofte er en av de viktigste handlinger i dannelsen av vår identitet. Jeg håper at elevene på 6.trinn ved Kirkenær skole har hatt glede av lesingen og blitt inspirert til å lese mer. Lykke til!


De fem superfinalistbøkene er: 

Kokotopia. Riddere, hekser og prikkedøden av Simon Stranger og Helena Lindholm. Fontini, 2018
Zombieutbruddet. Byrået for ikke-hendelser av Robert Næss. Juritzen jr. 2017
Anton og andre flokkdyr av Gudrun Skretting. Aschehoug 2017
Bobla av Siri Pettersen. Gyldendal 2017
Ingen sover trygt i natt av Mari Moen Holsve. Cappelen Damm 2017