Lille Amanda sitter trygt på fanget til mamma Ida Martea Mikkelsen. De sitter på gulvet, og den lille jenta følger nysgjerrig med på alt som foregår rundt henne.
– Jeg synes tilvenningen så langt har gått fint. Amanda er nok et litt reservert barn, og derfor har vi brukt litt mer tid på tilvenningen enn det som kanskje er vanlig. Dessuten er hun jo liten – hun fyller ett år nå på lørdag, forteller mamma Ida, som har brukt den siste uken på barnehagetilvenning.
– Amanda har sovet i barnehagen hver dag hele uka, og det har gått bra. Så har jeg og faren hennes kommet ned en stund etter at hun har våknet igjen, før vi har avsluttet barnehagedagen og dratt hjem sammen, legger hun til.
Foreldrene til Amanda har valgt å legge barnehagetilvenningen til ferien, for å gjøre overgangen så skånsom som mulig for datteren. I tillegg jobber Ida turnus, noe som gjør det mulig å legge opp til kortere barnehagedager i starten.
– Hadde jeg kunnet velge, hadde jeg vært hjemme med Amanda til hun fylte to år, men heldigvis ser det ut til at Amanda finner seg til rette her i Furnes barnehage, sier Ida.
En god plan for tilvenningsløpet
Barnehageleder Anne-Lise Kleven har flere gode råd for en god barnehagetilvenning.
– Allerede på våren innkaller vi til foreldremøte for de foresatte til barna som har fått plass påfølgende høst. Der snakker vi om hvordan vi jobber med trygghetssirkelen, og hvordan både foreldre og barnehagen kan jobbe sammen for en god oppstart, sier hun.
– Deretter kaller vi inn til en oppstartssamtale og avtaler besøksdager. Vi inviterer også til en besøkskveld. Det er i tillegg fint å besøke uteområdet i barnehagen utenom åpningstid for å bli kjent med omgivelsene.
– Underveis i tilvenningsperioden har vi selvsagt dialog med foreldrene og kan gjøre justeringer eller tilpasninger basert på hvordan barnet tilpasser seg den nye barnehagehverdagen. Vi evaluerer fortløpende og har jevnlig dialog, slår hun fast.
Tips til en god barnehagetilvenning
1.Sett av god tid til barnehagetilvenningen
Det er slutt på «tredagers-tilvenning», selv om det kan fungere fint for enkelte. Noen barn finner seg raskt til rette i barnehagen, mens andre barn trenger mer tid.
2. Vis barnet at barnehagen er et trygt sted – både med ord og handling
Barn leser foreldrenes kroppsspråk. Er foreldrene usikre i tilvenningsperioden, vil det smitte over på barnet. Vær rolig og vis barnet ditt at barnehagen er et trygt og godt sted.
3. Trygghetssirkelen er utgangspunktet
Utgangspunktet for tilvenningsperioden er trygghetssirkelen. Denne sirkelen visualiserer den voksne som den trygge og sikre havnen. Når barnet utforsker, beveger det seg ut fra den trygge havnen. Når barnet har behov for trygghet, vil det vende tilbake til den trygge havnen – voksenpersonen som barnet har tillit til.
Ringsaker kommune tilbyr gratis veiledningskurs i trygghetssirkelen til foresatte.
4. Fast tilknytningsperson
Foreldrene skal ikke forlate barnehagen før barnet føler seg trygt med å sitte på fanget til en voksen person i barnehagen. Det er barnet selv som viser hvem de har valgt seg som tilknytningsperson.
5. Forsøk å ha rolige dager i tilvenningsperioden
Prøv å ha en rolig morgen før barnet skal i barnehagen i tilvenningsperioden. Det er viktig for både foreldre og barn å unngå stress før barnet skal utforske barnehagen den første tiden. Husk at barnet kan ha behov for ro og hvile sammen med foreldrene etter en tilvenningsdag i barnehagen.
6. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller ringe til barnehagen
Har du behov for å snakke med barnehagen om hvordan du opplever tilvenningen? Ikke nøl med å ta en telefon eller avtale et møte. God dialog er nøkkelen til en vellykket barnehagetilvenning.