Observasjoner flere steder i Mjøsa blant annet i Furnesfjorden onsdag 20. juni kan tyde på at det nå er blågrønnalger i Mjøsa.

Blågrønnalger KAN produsere giftstoffer som er farlige for mennesker og dyr, men man vet enda ikke om de er giftige. (Prøver tatt av blågrønnalger i Mjøsa i 2019 og 2021 påviste ikke giftstoffer da.)

Oppfordringen er derfor uansett å holde seg unna steder der vannet er synlig grønt og heller ikke la hunder bade/drikke av vannet akkurat der.
Hvor mye alger som er i vannet, kan endre seg raskt med vær og vind. Pent og varmt vær gir mer alger.  

Det kommunale drikkevannet er fortsatt trygt, fordi det hentes på dybder der algene ikke vokser.

Hva er blågrønnalger?

Blågrønnalger er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier. Disse finnes naturlig i jord, luft og vann, men under visse forhold kan det bli en synlig oppblomstring av disse bakteriene i elver og innsjøer, av og til også i havet. Cyanobakteriene kan produsere toksiner (giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer, og kontakt med disse toksinene kan gi hudirritasjoner og forgiftninger. Har man badet i grønt vann, er det uansett lurt å dusje seg selv så snart som mulig og vaske badetøyet. 
Mer informasjon finnes i Folkehelseinstituttets brosjyre om blågrønnalger.

Bloomin’ Algae – en ny app for overvåking av algeoppblomstringer

Bloomin' Algae er en app der badende, turgåere, fiskere og båtfolk kan rapportere inn oppblomstringer av cyanobakterier (blågrønnalger). Innrapporterte observasjoner kvalitetssikres av eksperter fra NIVA, og appen vil fungere som gratis varslingstjeneste for potensielt skadelige algeoppblomstringer.

Appen kan lastes ned direkte fra Google Play eller App Store.

Mer info om bruk av Bloomin' Algee (pdf)