Etter bare to måneder i drift viser prosjektet gode resultater. Siden oppstarten 1. mars har kommunene spart miljøet for 12,93 tonn CO₂-utslipp og anslagsvis 3,56 tonn avfall. I tillegg er det beregnet en økonomisk besparelse på rundt 350 000 kroner, basert på omtrentlig nypris for varene.

– Dette viser hvor stor gevinst det ligger i å tenke gjenbruk, sier Roger Ellefsen, ombrukskoordinator for prosjektet.

Gjenbruk gjort enkelt

Gjennom appen kan ansatte i de tre kommunene enkelt finne, bestille og annonsere brukte møbler og interiør. Løsningen fungerer omtrent som finn.no, men er tilpasset interne behov i kommunesektoren.

– Det er lett å legge ut og søke etter møbler. Systemet gir en oversiktlig tilgang til det som finnes tilgjengelig – og gjør det enkelt å gi møbler et nytt liv, forklarer Ellefsen.

Appen gir ansatte i egen kommune fortrinnsrett til møbler som legges ut, ti dager. Deretter åpnes annonsene for de to andre kommunene. Dette bidrar til redusert transport og gjør det enklere å komplettere møbler som hører sammen.

Et bærekraftig løft

Prosjektet har fra starten hatt et klart mål om å ivareta alle tre bærekraftsdimensjonene – miljø, økonomi og sosialt ansvar.

– Vi ønsket en løsning som er god både for miljøet, kommunenes økonomi og for menneskene som er involvert, sier Lise Urset, fagleder for miljø og klima i Hamar kommune.

Et viktig grep har vært samarbeidet med Mjøsanker og NAV Arbeid, som bidrar med reparasjoner, rengjøring og transport. På den måten skaper prosjektet også arbeidspraksis og aktivitet for personer som står utenfor ordinært arbeidsliv.

– Dette er gjenbruk i praksis – med effekt langt utover selve møbelet, sier Urset.

Foto (f.v.): Kontorleder i Bygg og eiendom i Ringsaker kommune, Kari Aamodt; ombrukskoordinator for prosjektet, Roger Ellefsen; fagleder for miljø og klima i Hamar kommune, Lise Urset; og seniorrådgiver Forvaltning, Drift og Vedlikehold i Stange kommune, Terje Emil Dahl.