Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Amblisberget skianlegg
Foto: Amblisberget skianlegg
Amblisberget skianlegg
Amblisberget skianlegg
Amblisberget skianlegg
Amblisberget skianlegg

Bygde Amblisberget skianlegg med dugnadskraft!

Omtrent midt mellom Moelv og Næroset, i vakre Amblisberget, har et flunkende nytt og flott skianlegg blitt til – takket være en enorm dugnadsinnsats fra mange involverte. Anlegget sto ferdig til vintersesongen 2021, og har skiløyper, akebakker og hele tre hoppbakker til glede for store og små.

Tusenvis av dugnadstimer

Veien til nytt skianlegg ble både lang og arbeidskrevende. Behovet meldte seg i 2014, da det ble klart at det nye tunnelløpet til firefelts E6 ved Skarpsno ville havne akkurat der Domstubakken lå. Ildsjeler fra Moelven IL gikk straks i gang med å lete etter en ny arena for erstatningshoppbakke. 

Bjørn Robstad og Erik Haugen er blant de med flest dugnadstimer i prosjektet. Begge har gjennom årenes løp lagt ned flere tusen timer med arbeid frem til de kunne innvie nytt anlegg. 

– Det ble mange runder med befaringer, forespørsler, planlegging og dialog med mange parter, minnes de.

Først fem år senere, i 2019, ble de enige med Nye Veier om erstatningssum for den gamle bakken, som gjorde at de endelig kunne begynne å konkretisere byggingen på Amblisberget, som var stedet de hadde landet på for etablering av det nye skianlegget. 

Engasjement fra hele nærmiljøet

Siden Amblisberget ligger mellom Moelv og Næroset, endte det som et felles prosjekt for Moelven IL og Næroset IL.

– Det var mye som måtte på plass først, som å føre fram veg og strøm. Kommunen var behjelpelig med ny reguleringsplan, og våren 2020 ble det byggestart. Hele tiden var det en enorm dugnadsinnsats fra alle hold, forteller Haugen.

Til tross for erstatning fra Nye Veier, krevdes det mer kapital for å bygge et helt nytt anlegg. De fikk derfor med seg lokale bedrifter som har bidratt med støtte og sponsorinntekter. I 2021 ble de også bevilget nesten en halv million fra Sparebankstiftelsen DNB til oppføring av klubbhus. Det ble bygget på dugnad det også, og sto ferdig i fjor. 

– Det koster å drive et anlegg. Vi leier derfor ut klubbhuset til konfirmasjoner og selskaper, noe som gir oss litt inntekter. I tillegg jobbes det med å få inn flere sponsorer. Ved å fortsette å bidra med gratis dugnadstimer, så utvikler vi også skianlegget videre, som nå på torsdag, hvor vi skal plukke stein og rydde gress. Det vil gjøre anlegget mer egnet for helårsbruk, det øker verdien og åpner for flere muligheter, forteller de.

Verdien av frivillighet

På spørsmål om hva som er motivasjonen for å gi så mye av fritiden sin til gratisarbeid for fellesskapet, hører det selvfølgelig interesse for ski med til historien. Robstad har selv gått aktivt på langrenn før, men i likhet med mange andre, ble også han introdusert for dugnadsarbeidet via egne unger – med tre barn som alle var aktive på ski. 

– Jeg hadde lyst til å bidra, og man får jo tilbake med renter. Det er utrolig moro og givende å bidra til skiglede, og å se gleden over tilhørigheten til et godt miljø, som vi har her. Jeg var også ny i bygda, og har hatt glede av å bli kjent med mange flotte mennesker gjennom dette prosjektet, sier han.

Robstad og Haugen legger til at det også var utrolig stimulerende og artig å se fremdriften når man først var kommet i gang med dugnad og bygging, og fremholder nok en gang hvor utrolig imponerende det var å se hvordan hele bygda, eller rettere sagt to bygder, stilte opp.

– Underveis kunne det føles som et endeløst arbeid, men vi må bare si oss svært fornøyd med resultatet. Nærmiljøet har gått sammen om å skape masse glede for barn. Det motiverer til å fortsette med rekruttering og drive skileik, forteller de.