Digitaliseringens virkninger
Drøyt 170 påmeldte deltok på IKT-dagen for ledere på Prøysenhuset i regi av Evry og Ringsaker kommune 25. oktober. Sentale buzzord for dagen var digital disrupsjon, SMAC, IoT, bots, cloud og mobile, selvkjørende biler, Über, Airbnb, Facebook og Google.
– Vi kan slå fast at i vår digitale tid, er det ikke lenger business as usual, sa Karl Olav Nordengen, Regionaldirektør i Evry, før han gav ordet til Koldbjørn Harr, leder av Evry Norge.
– Det er superviktig for verdiskapningen at vi har et stort IT-lokomotiv i Norge. Vi jobber knallhardt med å sørge for at vi er valgbare innenfor alt av IKT, slik at vi kan drive digital transformasjon av privat og offentlig sektor, sa Harr, og la til at han var svært fornøyd med å ha landet milliardkontrakter innenfor CRM-løsninger med store aktører som Norsk Tipping og Posten.
– Er det mange her i salen som vet hva ”SMAC” står for? Det står for Social, Mobile, Analytics og Cloud. Dette er grunnelementene innen digital transformasjon. Får du en larve til å gå fortere digitaliserer du, men får du den til å fly transformerer du, sa Harr og dro frem bilprodusenten Volvo med sine nøkkelløse biler som eksempel.
”Opera chief makes a splash”
Rolf Assev, som tidligere jobbet i Opera og i dag driver StartUp Lab, holdt et gnistrende foredrag om Operas historie med tittelen ”Fra Gudbrandsdalen til Silicon Valley”. Suksesskriterier for Opera var å tenke og ansette globalt fra dag én, kombinert med en superlojal fanskare verden over.
– For å lykkes må man være visjonær og gjerne litt gal. Da vi skulle utvikle en browser for Opera, var visjonen ”Internet for all”. Times Magazine skrev at Opera hadde en latterlig forretningsidé, som ville selge sin browser til 39 dollar når Netscape og Microsoft gav dem bort gratis. Men et eller annet riktig gjorde Opera likevel, for i dag har Opera 350 millioner brukere verden over og en verdi på ca. 9 milliarder kroner, sa Assev.
– Har man ikke en god historie å fortelle, må man finne på en. Da vi skulle lansere en ny versjon av Opera noen år senere, sa vi følgende: Når vi ikke målet om 3 millioner nedlastninger i løpet av en uke, skal Opera-sjefen svømme fra Norge til New York. Pressemeldingen ble sendt, pressen elsket det og i løpet av tre dager hadde vi fem millioner nedlastninger, sa Assev.
Aftenpostens digitale transformasjon
– Über, verdens største taxiselskap, eier ingen biler. Facebook, verdens mest populære medieselskap, produserer ikke innhold. Alibaba, verdens høyest verdsatte detaljhandlel, eier ikke varelager. Airbnb, verdens største overnattingstilbyder, eier ingen senger. Automation everywhere sikter mot å bli verdens største arbeidsgiver uten å ansette, sa Anette Mellbye i sitt foredrag ”Teknologi og fremtidens arbeidsmarked”.
Som tidligere administrerende direktør i Aftenposten Mobil har hun jobbet med den vanskelige digialiseringsprosessen Aftenposten har vært igjennom, fra papiravis til digital tilbyder i en verden preget av informasjonsoverflod.
– Vi har hatt god tid på å digitalisere oss sammenliknet med bedrifter som kommer etter oss, sier Mellbye, og påpekte den konstante utfordringen Aftenposten har i møte med riavlserende mediekanaler hver eneste dag.
– Google har som strategi å ikke ha noe strategi. Facebook har som teori at selskapet kan være disruptert innen tre år og som strategi at Facebook-brukere brukere aldri skal ut av nyhetsfeeden, sa Mellbye for å illustrere hvordan såkalte ”Winner takes it all-bedrifter” tenker.
Digitale revolusjoner
– Data er den nye oljen. Automatisering kommer til å få enorme konsekvenser for arbeidslivet, og det anslås at 60 prosent av jobbene som finnes i dag er borte om 20 år, sa Matias Philquist fra Microsoft i sitt foredrag om digital transformasjon.
– Digitalisering har satt i gang revolusjoner innenfor fagfeltene genetikk, nanoteknikk og robotikk. Dette vil løse mange av verdens største utfordringer, slik vi kjenner dem i dag, sa, Philquist.
Sosiale medier som markedsføringskanaler
Cecilie Staude avsluttet dagen med foredraget ”Sosiale medier, digital samhandling og innovasjon”.
– Bedrifter har en tendens til å se på sosiale medier som én ting. De glemmer at de ulike sosiale mediene har en egenart. Hvis man ikke skaper unikt innhold til de ulike sosiale mediene, men pøser det samme innholdet ut i alle kanaler, oppleves det som spam, sa Cecilie Staude.
– Når bedrifter fortsetter å dele den samme lenken i alle sosiale kanaler, snakker de i grunnen bare med seg selv. Den optimale markedsføringen oppnår man kanskje ved å kombinere kanalunikt budskap med tradisjonell postkassemarkedsføring, avsluttet Staude.
Programmet for IKT-seminaret 25. oktober
08.30 – 08.45
Velkommen, status, visjoner og vekst for EVRY og Innlandet
Foredragsholder: Karl Olav Nordengen, Regiondirektør EVRY
08.45 – 09.00
Status EVRY strategi og veien videre
Foredragsholder: Kolbjørn Haarr, Leder EVRY Norway
09.05 – 09.20
Ringsaker kommune, status næringsutvikling, IKT nettverk og visjoner om vekst
Foredragsholder: næringssjef Tor Rullestad
09.20 – 10.00
Eventyret Opera Software/@Startuplab – Fra Innlandet til Silicon Valley
Hva kan vi lære av Opera Software, og hvordan kan næringslivet på Innlandet bidra til å løfte gründerånden
Foredragsholder: Rolf Assev, partner @StartupLab, tidligere Opera Software
10.20 – 10.50
Microsoft – Digital transformasjon og trender, veien videre.
En reise gjennom hvordan digital transformasjon og trender vil påvirke hvordan vi jobber i «fremtiden».
Foredragsholder: Matias Philquist, Microsoft
10.55 – 11.20
«Teknologien endrer arbeidslivet»
Foredragsholder: Anette Mellbye, administrerende direktør Aftenposten Mobil
12.00 – 12.35
Hva er mønsterbrytendeteknologi i dag?
Foredragsholder: Konsulentsjef Pål-Erik Langøigjelten, EVRY og Magnus Aabech, robotredaktør NTB
12.35 – 13.00 Intek Engineering AS - Automatisering og robotisering, digitalisering i industrien
Foredragsholder: Anita Hager, Administrerende direktør for Intek Engineering AS.
Hva betyr den fjerde industrirevolusjonen for industriproduksjonen i Norge? Automatisering og robotisering før, nå og i fremtiden. Hva skal til for å lykkes? Erfaringer og automatiseringsvettreglene.
13.05 – 13.50
Sosiale medier, digital samhandling og innovasjon
Foredragsholder: Cecilie Staude, Bedriftsøkonomisk institutt
Cecilie Staude er foreleser på Handelshøyskolen BI, foredragsholder og forfatter av boka Sosial Kommunikasjon.