Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Ertelysten

Brit Skurdal Braastad

Du kan få våren til å begynne nå, i vinduskarmen din.

Tekst: Andreas Viestad
Foto: Mette Randem

Snart er det nok. I desember føles vinteren som det mest naturlige i verden, og man håper den kommer med masse snø og hvit jul. Så kommer januar, gnistrende kald, og februar med silkeføre. Men så har vi fått nok. Det kommer dager, som er slik Dickens skriver om, «hvor solen skinner varmt, og vinden blåser kaldt». Hvor «det er sommer i solen og vinter i skyggen».

Men fortsatt er våren langt borte her i nord. Bakken er frossen. Det er lenge igjen til det spirer. Ikke bare uker, men måneder.

Brit Skurdal Braastad på Simenstad har hage som spirer hele året. På sommeren har hun kjøkkenhage med grønnsaker og urter som hun bruker i matlagingen, men også på vinteren spirer og gror det på gården.

- Hvis man kjøper helt vanlige tørkede erter, er det bare å legge dem i bløt over natta og så dem i litt jord, forteller hun.

- Ertene spirer fort. Når de er 10 centimeter, er de fine å bruke i maten. Og så kommer det nye spirer flere ganger, så lenge du husker å vanne.

På workshopen for Matkommunen Ringsaker på Hovinsholm hadde Brit med seg en erterett som ikke bare inneholdt ertespirer, men erter i flere ulike stadier.

- Det er en frisk og god rett som lover at det skal bli vår snart, sier Brit.

- Det som er ekstra moro er at det går så fort.

Erter.

Slik spirer du erter

Bruk helt vanlige tørkede erter. Legg dem i bløt i vann i ett døgn. Hell av vannet og plant dem i litt jord, for eksempel i en melkekartong som du har delt i to på langs. Pass på å holde jorden fuktig.

Erter på Simenstadvis

Poenget her er å både bruke ferske (eller i dette tilfellet frosne) erter og ertespirer, slik Brit Skurdal Braastad på Simenstad gjør.

Dette trenger du:

800 gram frosne eller ferske erter
4-5 fedd hvitløk
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 1/2 dl olje, for eksempel rapsolje
Ertespirer

Slik gjør du:

Kok ertene i lettsaltet vann til de er møre, det tar ikke mer enn 3-4 minutter.

Varm opp oljen til 90 til 100 grader. Du kan sjekke at den har rett temperatur ved å ha en spiseskje vann i bunnen. Når vannet koker, er den passe varm. Hvis ikke, bruk steketermometer.

Press hvitløk og ha den i den varme oljen. Hakk noen ertespirer og ha det også i oljen.

Bland ertene og oljen. Smak til med salt og pepper. La gjerne stå i mange timer – det blir bare bedre smak hvis den får stå litt. Vend flere ganger underveis.

Server lun eller kald. Like før du skal servere, ha i flere friske ertespirer.