IKT-dagen 2018
Agendaen for IKT-dagen 2018 var den smertefulle digitaliseringsprosessen – og mulighetene og uttakene som kommer som følge av den.
23. oktober var omlag 200 deltakere fra bedrifter og næringsvirksomheter i Ringsaker og omegn samlet på Prøysenhuset for en dag med faglig påfyll om ny teknologi og digitalisering i regi av EVRY og Ringsaker kommune.
Karl Olav Nordengen, regiondirektør i EVRY, innledet den faglige delen av seminaret med foredraget «Digitalt lederskap». Her fokuserte han på de enorme endringsprosessene både offentlig og privat sektor står overfor.
Kriterier for digital ledelse
– Det er stor forskjell på de født i etterkrigstiden sammenliknet med dagens digitale ungdom. Og generasjonene i mellom er mange: Vi har begrepene digitale innvandrere, digitalt innfødte, x-, y- og z-gererasjonen, generasjon 2000, og «boomers», illustrerte Karl Olav Nordengen.
– Jeg har snakket med mange ledere i alle aldre om digital ledelse. De yngste har en utrolig endringsvilje, sammenliknet med oss «digitale innvandrere». De fem viktigste kriteriene for å lykkes med digital ledelse er momentum, retning, timing, tilpasningsdyktighet og framsynthet. Tør å bli utfordret og ta imot nye tanker, og ansett alltid folk som er bedre enn deg selv, sa Nordengen.
For de spill- og gamblinginteresserte var foredraget til Geir Magne Skår om utvikling av lotterikonsepter et naturlig høydepunkt. Han gav oss innblikk i hvordan han, som Product Manager i Norsk Tipping, jobber med innovasjonslaben Colab. Der samarbeider seks nasjonale lotterier for å skape og validere nye spill- og lotterikonsepter.
«Tidenes største enkeltløft for entreprenører»
Direktør i Sparebankstiftelsen, Tore-Anstein Dobloug, holdt et spennende innlegg om det nye såkornfondet på 100 millioner kroner for Hedmark, omtalt som «tidenes største enkeltløft for entreprenører».
– Fondet er skreddersydd for bedrifter i den aller, aller første fasen. I begynnelsen er det vanskelig å se forskjellen eller havre eller floghavre. Om det er et gullkorn som er sådd, ser man når kornet har fått vokse. Vi vet at det er vanskelig å skaffe finansiering av virksomheter som dette, sa Dobloug.
– Investeringskriteriene for fondet er at bedriften må lansere et unikt produkt som må kunne tas raskt ut i markedet. Fondet har en ramme på 100 millioner, skal investere i fem-12 selskaper og ha en levetid på 10 år. Blir det en suksess, vil et nytt fond tas videre, la Dobloug til.
Neste foredragsholder ut var Christian Fjestad, leder Innovasjon i Sparebank 1 Østlandet. Med tittelen «Bank og finans - en bransje i endring» gav han et innblikk i hvordan banken forholder seg til det stadig endrende landskapet ved å tilrettelegge for økt innovasjon. Publikum fikk en gjennomgang av PSD2, finansiert teknologi og andre utfordringer bankene står overfor i dag.
Etter et herlig humorinnslag ved Hans Christian Medlien og en god lunsj, var det økonomisjef i Gausdal Landhandleri, Per Lieng, som entret scenen med foredraget «Økt digital samhandling i hele verdikjeden».
– En digital vareflyt har gitt sporbarhet og kontroll på leveranser hele veien fra leverandør til byggeplass, samtidig har det bidratt til bedre lønnsomhet og økt produktivitet, slo Lieng fast, og underbygget budskapet med illustrerende videoklipp som viste hvordan Gausdal hadde gått fra manuelle til digitale arbeidsprosesser.
– Å ansette «millennials» er ikke løsningen på digitaliseringen
– Starter du med å jobbe med en digitaliseringsstrategi, må den antageligvis kastes før den er ferdig, sa leder for Emerging Tech I EVRY, Elin Hauge, i sitt gnistrende innlegg om viktigheten av å kaste seg ut i digitaliseringen for bedrifter.
– Bedriftene må tørre å gjøre små endringer, hele tiden. Det handler om å prøve, feile, lære, erfare og å få med hele organisasjonen. Hun påpekte at bedrifter ikke løser digitalisering ved å si opp alle over 45 for så å ansette «millennials».
– «Kidsa» som kommer rett fra skolen har ikke blitt tørre bak øra enda. Teknologiutviklingen går så fort at det krever kontinuerlig faglig påfyll av kunnskap. Se på oss i EVRY som en leverandør av nye tjenester og fortell oss dine forretningsutfordringer, sa hun.
Gråter ved tanken på et liv uten YouTube og Netflix
Ola Stenberg, utviklingsredaktør VG, avsluttet de faglige innleggene med innlegget «Historien om VG fra papiravis til #1 på mobil». Med utgangspunkt i den dagsaktuelle Tolga-saken, illustrerte han hvordan VG alltid jobber med å fortelle de viktige historiene, men på ulike måter tilpasset kanal, flate og målgruppe.
Han viste også en video av hvordan femåringen hans begynte å gråte ved tanken på et liv uten YouTube og Netflix, snakket om hvordan VG hadde satset på SnapChat som kanal mot den yngre målgruppa, i tillegg til lanseringen av en ny applikasjon som har unge brukere som eksplisitt målgruppe.
– I appen og i SnapChat treffer vi de som vi ikke når i våre tradisjonelle kanaler, slo han fast.