Innlandsfrokost med innovasjon, merkevarebygging og bærekraft som tema
– Vi må sørge for å innovere for en sunnere og mer bærekraftig framtid, tilby sunnere alternativer og bærekraftige produkter, sa konserndirektør i Orkla, Håkon Mageli under innlandsfrokosten som ble arrangert i Moelv 23. august
Frokostmøtet ble arrangert som en del av InnlandsMarkedet, initiert av Næringsbanken i samarbeid med NHO Innlandet og Ringsaker kommune.
Programmet for dagen var variert, og foredragsholderne representerte bedriftene Orkla, ASKO, Hovelsrud Gård, Braastad Epler og NHO Innlandet. Det overordnede temaet for dagen var «Fra hagen - innovasjon og merkevarebygging».
Interessen for frokostmøtet var stor, og det var helt fullt i bankens lokaler i Moelv, der næringssjef i Ringsaker kommune, Tor Rullestad var konferansier, og administrerende direktør i Næringsbanken, Øystein Snuggerud, ønsket velkommen.
Opptatt av nærhet og bærekraft
– Våre markeder er i stor endring, og vi i Orkla ser muligheter. Endrede forbrukervaner er det mye av, og vi må respondere på forebrukertrendene. Et godt eksempel er Kims sine potetgullposer som nå er merket med hvor potetene kommer fra. Dette er med på å komme nær produktet ved å synliggjøre opprinnelsen av produktet, hvordan det er produsert og hva det består av, sa konserndirektør i Orkla, Håkon Mageli.
– Vi har også valgt å klimamerke Toro-produkter. På suppeposene står klimaavtrykket på posene. Hvis noen er i tvil; miljøtrenden har kommet for å bli. Og dette er noe vi er opptatt av i Orkla, påpekte Mageli.
– ASKO skal være en spydspiss på bærekraft og klima
– ASKO har tre ambisjoner: Effektiv logistikk til fornøyde kunder, konkurransedyktig håndtering av hele varestrømmen, og å være bærekraftig og klimanøytral, uttalte direktør i ASKO, Tore Bekken.
– ASKO ønsker å være en spydspiss på bærekraft og klima. Vi har tatt i bruk ny teknologi gjennom mange år. Det kommer til å skje mye på hverdagsautomatisering med for eksempel automatisk scanning av produkter i butikkene. Her gjelder det å henge med og være åpne for nye muligheter, fortsatte han.
– På våre lastebiler er målet på kort sikt å bruke kun fornybart drivstoff – på lengre sikt tror vi El og Hydrogen er fremtiden. De første hydrogendrevne lastebilene er levert, med lansering høsten 2019. Og dette prosjektet, i samarbeid med ENOVA og Scania, er vi først i verden på.
Lokale og innovative bedrifter med produksjon «fra hagen»
Marianne Olssøn fra Hovelsrud Gård, og Knut Braastad fra Braastad Epler var tilstede og fortalte om sine erfaringer som leverandør av lokale, kortreise og bærekraftige produkter «fra hagen».
Hovelsrud Gård på Nes, startet med økologiske kyllinger for to år siden, og er i dag Norges største leverandør.
– Jeg hadde veldig lyst til å produsere en kylling som jeg kunne stå inne for dyrevelferden til, og vi bestemte oss for økologisk kylling. Forskjellen på økologisk kylling og annen kylling, er at de er en saktevoksende rase, lever lengre, får et økologisk for, har bedre plass inne, og stor boltreplass ute, forklarte Olssøn.
– Økologisk kylling i dag er lite produsert, men jeg mener det er et stort potensial for dette. Det er en veldig bevisst kundegruppe som velger den økologiske kyllingen fremfor kyllingen i de gule priorskålene, og etterspørselen er jeg sikker på at øker da folk blir mer og mer opptatt av hvor maten kommer fra, og at dyrene har hatt det bra.
Knut Braastad, og Braastad epler er viktige for næringslivet i innlandet. På gården på Nes blir eplemost presset i eget anlegg på gården, av epler dyrket i egen hage.
– På gården Aske nordre har vi tatt vare på gamle tradisjoner, hvor vi driver eple- og plommeproduksjon. I 2006 startet vi med å presse epler til Eplemost, og vi tapper denne på 0,7 l flasker samt på 3 og 5 liter bag in box. Eplemosten leveres til spisesteder i regionen og selges også i eget gårds-utsalg. Totalt leverte Braastad epler til 26 leveringspunkter innenfor restaurant/servering/butikk i 2018, fortalte Knut Braastad.