Investeringstilskudd tradisjonelt landbruk
Oppsummering 2021
Det har vært en stor investeringslyst i Innlandet i 2021, og Innovasjon Norge har mottatt prosjekter med en kostnadsramme på til sammen 830 mill. kroner for tradisjonelt landbruk. I forbindelse med løsdriftskravet på storfe har det vært stor pågang av søknader om investeringsmidler. Det medførte dessverre at mange andre produksjoner ikke fikk investeringsmidler i 2021, og mange gode saker fikk avslag. For Ringsaker ble det avslag på 11 gode søknader. Det ble innvilget tilskudd til 11 prosjekt hvorav to prosjekt innen melkeproduksjon og 9 prosjekt fordelt på fruktfelt, grønnsakslager, korntørker og vanningsanlegg.
I Innlandet ble det innvilget tilskudd til mange søknader på grøntprosjekter, og Innlandet fikk 17 % av den nasjonale grønt ramma.
Ellers var det første gang potten til tilleggsnæring var tom før sommerferien.

Søknadsomgang 2022
Det er fortsatt løpende søknadsfrist på søknader inn til Innovasjon Norge. Ut i fra erfaring blir potten fort tom, og landbrukskontoret anbefaler derfor at søknaden med vedlegg er klar til 1. desember d.å. Landbrukskontoret skal også gi en uttalelse til søknaden før den sendes over til Innovasjon Norge. Landbrukskontoret bistår gjerne i søknadsprosessen. Elektronisk søknad finner du her hos Innovasjon Norge

Signaler fra innovasjon Norge om ikke prioriterte tiltak 2022
- Verksted , redskapshus , lagerbygg og utleiebygg. (Lager til potet, korn og grønnsaker kan omsøkes)
- Nyetablering eller større utvidelser for ammeku eller sau
- Kraftfôrkrevende konvensjonelle produksjoner (og økologisk egg og svin der det
er snakk om nyetablering eller økning)
- Utskifting av melkerobot og fôringssystemer. ( Nyinstallering av melkerobot OK)
- Tiltak hvor støtte fra IN ikke er avgjørende for gjennomføring av prosjektet (brukt i svært få tilfeller)
- Prosjekter som ikke henter, eller planlegger å hente en vesentlig del av sysselsettingen og inntekt fra gården
- Tiltak av vedlikeholdspreget karakter prioriteres ikke. For generasjonsskifte er det en mindre streng praksis

Utmåling av tilskudd
Det kan innvilges maks 35 % av kostnadsoverslag, inntil 2 mill. kroner.
Innovasjon Norge anbefaler å legge inn 15-20 % tilskudd i driftsplaner/budsjetter, men søk gjerne på maks tilskudd. Til nyplanting økologisk frukt-og bærdyrking anbefaler Innovasjon Norge å legge inn 50 % tilskudd i driftsplaner/budsjetter.

Har du spørsmål, så ta gjerne kontakt med landbrukskontoret ved Gerd Lodden Solberg, tlf. 96942081 / epost: gls@ringsaker.kommune.no