Internasjonalisering for reiselivet
Ringsaker kommune, Innovasjon Norge, Gründerparken og Visit Innlandet inviterte til innovasjonsdag i Gründerparken i Brumunddal. Temaet var internasjonalisering for regionens reiselivsbedrifter.
Mange lokale reiselivsbedrifter som er i startfasen av å satse internasjonalt var til stede for å lære mer om dette. Josien Bouwman i Innovasjon Norge Innlandet fortalte om hvorfor og hvordan satse internasjonalt, og hva Innovasjon Norge kan bidra med.
Hvorfor satse internasjonalt?
– Norge går fra en særstilling til omstilling. Tar man bort olje og gass i handelsbalansen, sitter Norge igjen med et underskudd på over 250 milliarder. Det sier noe om hvor viktig det er å satse i andre områder. Et av områdene det skal satses på framover er reiseliv og kreative næringer. Reiseliv i Norge er en svært viktig næring. Og vi har mye å by på her i innlandet – vi har lokale opplevelser i verdensklasse som er eksotiske for utenlandske turister. Norge har internasjonale konkurransefortrinn, sa Bouwman.
Hvordan satse internasjonalt?
– Store trender innen reiseliv er bærekraft og «ny luksus». Etterspørselen etter bærekraftige reisemål i Norge vil fortsette å øke de neste årene, og i verden har Norge en svært sterk posisjon og image som bærekraftig destinasjon. «Ny luksus» er opplevelser som gjør noe med deg som menneske. For mange fra utlandet er det luksus å gå fritt i naturen og for eksempel tenne et bål og sitte rundt. For mange fra store byer i Asia, er dette ukjent, og oppleves som en ny luksus, forklarte Bouwman.
– Innlandet har masse å by på av den nye luksusen. Lokale opplevelser i verdensklasse, matopplevelser i verdensklasse – her er det et stort mulighetsområde. Turistene ønsker naturopplevelser og aktiviteter i naturen. Reiseliv og kultur bør jobbe mer sammen, påpekte hun.
– Opplevelsene må tilpasses og kommersialiseres for målgrupper som gjerne kommer hele året. Destinasjon Trysil er et eksempel på noen som har klart dette, og ble kåret til Norges reiselivsbedrift 2017. Den viktigste markedskanalen for reiselivsbedriftene er internett. Fokuser på å fortelle de gode historiene, oppfordret Bouwman.
Det tyske markedet
Hilke von Hoerschelmann fra Innovasjon Norges kontor i Tyskland var tilstede og snakket om hvordan kontoret jobber og bistår norske reiselivsbedrifter, tyske turister og deres kultur, trender og forventninger, samt hvordan bedriftene kan forberede seg på hva de bør tenke på før de går inn og satser på det tyske markedet.
– Tyskere elsker Norge og nordmenn, og det har de gjort lenge. På mange måter er Norge et paradis for tyskerne, sa Hoerschelmann.
– Undersøkelser viser at den tyske turisten har et ekstremt behov for å senke skuldrene i ferien. Dette er de også villige til å betale for. Dette bør man har i bakhodet når man skal tiltrekke seg tyske turister – de ønsker å oppleve kulturen. Det viktigste for dem er kulturelle opplevelser og det at det er enkelt å komme seg til Norge, påpekte hun.