Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Utsikten fra Ousdal gård.
Fra Ousdal gård er det en fantastisk utsikt over speltåkeren og Mjøsa.
Heidi Hemstad og Gunnar Martinsen.
Heidi Hemstad og Gunnar Martinsen.
Steel-cut speltgrøt fra Ousdal serveres blant annet på Baker Hansen i Oslo.
Steel-cut speltgrøt fra Ousdal serveres blant annet på Baker Hansen i Oslo.

Livet med spelten

Han er partner i advokatfirmaet Thommessen og pendler mellom Ringsaker og Oslo. Hun er industridesigner og grunnleggeren av Norsk Spelt. Sammen er de gårdbrukere og drivere av ærverdige Ousdal gård på Nes. Spelten som produseres der blir blant annet til grøt og brød som selges over disk hos Baker Hansen i Oslo.

– Det går noen kuler varmt, men dette er vårt prosjekt, sier Heidi Hemstad om livet på gården med ektemannen Gunnar Martinsen.

Sensommersolen lyser inn gjennom vinduene på gårdskjøkkenet. Heidi skjenker i rykende varm kaffe, og på bordet står det brunost, solbærsyltetøy, godt smør og hjemmebakt speltbrød. Oppskriften er Heidis selvutviklede, og den samme som brukes i Baker Hansens bakerier.

– Gården er et felles prosjekt, men det er Heidi som driver gården i det daglige. Jeg har vært privilegert som kan være  dedikert til jobben når jeg er i Oslo.

– Jeg pleier å si at Heidi har vært en del av Thommessen hun også, for den innsatsen hun gjør hjemme har gitt meg muligheten til å fokusere 100% på jobb. På gården «flyg je berre litt i vegen», ler Gunnar.

Da ekteparet overtok gården i 2002, hadde den vært i en annen families eie i 11 generasjoner. Det er ingen som vet hvor gammel Ousdal gård egentlig er, men gårdsnavnet nevnes i skriftlige kilder så tidlig som i 1330.

– Planen var at dersom vi ikke trivdes, skulle vi flytte tilbake til Oslo. Men, slik ble det altså ikke.

Her har vi levd et familieliv, og våre tre barn har blitt nesninger, sier Heidi.

– Det var med en viss ærefrykt vi overtok drifta. Med vår bakgrunn føltes det tryggere å satse på korn enn på husdyr, vi er tross alt ikke agronomer. Og skal det produseres matkorn i Norge, må det skje her. Det unike mikroklimaet langs Mjøsa gjør forholdene helt perfekte for kornproduksjon generelt og spelt spesielt, sier Gunnar.

Kjærlighet til håndverket

Intet mindre enn 800 mål med korn produseres på gården. Heidi legger frem en neve speltkorn.

– Er det ikke vakkert? Speltkornet får meg til å tenke på en lubben «kjerub-rumpe», ler Heidi og forteller at hun som daglig leder i Norsk Spelt er involvert i hele produksjonsprosessen.

– Jeg er involvert i mange prosesser i den daglige driften. Det kan være alt fra innkjøp av maskiner og utstyr til gården, planlegging av produksjonsprosesser til utvikling av pakningsdesign og nye oppskrifter. Jeg er lidenskapelig opptatt av å produsere mat som er sunn, og det gir meg glede å vite at det spises steel cut speltgrøt i rikt monn og at det selges 600 speltbrød i Oslo hver dag som kommer herfra, sier Heidi.

Ute på åkeren går treskemaskinen for fullt. Etter en regntung sensommer, har sola endelig tørket opp kornet, og tiden er inne for å få årets speltavling i hus.

Heidis følgesvenn, den lille dachsen, lunter trofast ut etter mor og far, som tar innhøstingen i nærmere øyesyn.

– Livet på gården minner meg på at vi lever av fotosyntesen. Det er lett i vår tid å distansere seg fra det jordiske. Jeg hadde nok ikke fungert så godt som partner i Thommesen, hvis jeg ikke kunne vært gårdbruker i tillegg, sier Gunnar.