– Mer kortreist blir det ikke, og vi føler oss ekstremt heldige og prioriterte som kan servere mat laget av førsteklasses råvarer fra forskjellige gårder i Ringsaker. Det er inspirerende å samarbeide med lokale bønder når vi ser den fantastiske kvaliteten de har på råvarene sine, samt høre og se den genuine interessen de har for det de produserer, sier Vidar Sveadalen, enhetsleder ved Matproduksjon.

Prisvinnende kjøtt

Lammene er levert av Simen Saug Lie fra Grøtholm gård i Furnes, mens hodekålene kommer fra Even Byfuglien på Lønne gård i Gaupen.
 
– Lammene har vært på sommerbeite Ringsakerfjellet, og slaktet rett fra fjellbeitet og levert hit. Jeg vil si at dette er et av de reneste og bærekraftig produktene som finnes, sier Lie. 

Han forteller at lammene hans er godt kjøttsatte, og har fått god klassifisering av Nortura.
 
– Det sier litt om kvaliteten, det er utrolig bra kjøtt vi får levert fra Simen. At vi kan lage mat til våre brukere med så fine råvarer, er helt fantastisk, sier Sveadalen.
 
– Jeg synes det er utrolig stor stas å få levere disse lammene til kommunen, og at de eldre får nyte denne typen lokalmat. At de mest sårbare får et så kortreist, naturlig og rent produkt er fantastisk å tenke på. Det er virkelig fortjent, og tommel opp til Ringsaker kommune som bruker lokale råvarer, legger Lie til. 

Skaper yrkesstolthet

Å lage mat av lokale råvarer er noe Matproduksjon setter veldig høyt, og noe de kontinuerlig jobber med. Stadig flere gårdbrukere leverer til produksjonskjøkkenet på Tømmerli.
 
– Ved å øke bruken av gode lokale råvarer får vi et sunnere kosthold, god ernæring, og vi kan tilpasse menyen ut fra sesong og hvor maten kommer fra. Kortreiste råvarer er bra for miljøet, og skaper yrkesstolthet. Gode råvarer bidrar til rekruttering til kokkefaget, da det er inspirerende å møte bonden, høre hvor maten kommer fra, og å kunne lage mat av gode råvarer fra bunnen av, sier Sveadalen.
 
– Når vi nå får hele lam levert på kjøkkenet, gjør det at vi kan lære opp lærlingene våre på en helt annen måte enn om vi hadde fått det ferdig oppdelt. Det er inspirerende for kokkene å kunne jobbe på denne måten, fortsetter han.
 
– Vi begynner å få mange gårder som leverer til oss nå. Tidligere i sommer har vi hatt helt nydelige poteter fra Gubberud, bær rett fra bæråkrene på Nes, og en masse grønnsaker fra Gaupen. Vi får også melk rett fra Kristian Hovde, forteller Vidar Sveadalen.

Disse gårdene samarbeider Matproduksjon med i dag:

Gubberud gård – nypoteter
Alhaug gård – økologisk solbær
Hovelsrud gård – økologisk kylling
Langsveen gård – egg
Hovde gård – melk og svinekjøtt
Lønne gård – agurk, blomkål, brokkoli og hodekål
Ausdal gård – jordbær og bringebær
Grøtholm gård - lammekjøtt