Arrangementet er en del av årshjulet for frivilligheten, som er utarbeidet i tett samarbeid mellom kommune og frivillig sektor. 

God dialog

– Vi er opptatt av å få en dialog med frivilligheten om temaer som er viktige for dem. Vi ønsker å løfte det frivillige arbeidet, både for å synliggjøre det, men også for å bidra til rekruttering og en styrking av de frivillige lagene og foreningene, sa frivilligkoordinator Ingeborg Nordlund.

På scenen fikk de frivillige møte ansatte innen kultur, beredskap og helse i Ringsaker kommune som samarbeider med ulike lag og foreninger. Frivilligheten bidrar med utrolig mye, noe medarbeiderne fra kommunen var tydelige på. Bare innen beredskap bidro frivilligheten i Ringsaker i løpet av tre år med over 10.000 arbeidstimer på dugnad for å løse oppgaver knyttet til pandemi og mottak av flyktninger. 

– Verdien av frivillig innsats kan ikke måles i penger. Takk for jobben dere gjør, det dere bidrar med er viktig både for enkeltpersonene dere berører med deres innsats, og det er en viktig bit i lokalsamfunnet, sa kultursjef Marthe Sørby. 

Rekruttering og kultur

Det ble også et møte med Monica og Dila, to innflyttere som har funnet sine foreninger og organisasjoner hvor de kan bidra, og som hadde noen tanker rundt betydningen av det å finne «sin plass» og sitt nettverk når man kommer som ny, og hvordan foreningene best kan ta imot nye medlemmer.  

Andreas Amb var hyret inn for å bidra med et skråblikk på dugnadsarbeid og frivillighet. Han har selv bakgrunn fra foreningslivet, og hadde mange gode betraktninger som folk kjente seg godt igjen i. 

– Frivilligheten er limet i samfunnet, mente Amb, som var opptatt av at det er lettere å få med folk dersom man får bedre fram hvor trivelig det faktisk er å delta i denne typen arbeid. Han oppfordret også de fremmøtte til å reflektere over hva slags kultur de har i sin forening – hvordan de tar imot nye medlemmer, nye ideer og nye innfallsvinkler på.  

Deler utfordringer

På Prøysenhuset fikk de fremmøtte treffe andre som driver med frivillig innsats innen ulike organisasjoner, og sammen fikk de drøfte problemstillinger knyttet til inkludering og det å ta imot nye medlemmer. Med grupper sammensatt på tvers av ulike typer foreninger ble det tydelig at man gjerne møter de samme utfordringene uavhengig av om man driver med korps, ski eller hjelpearbeid. Rekruttering kan være krevende, og det kom mange interessante tanker rundt hvordan man kan møte nye medlemmer på en god måte. 

– Det er veldig nyttig å møtes på tvers på denne måten, ble det sagt av flere etter gruppearbeidet.