Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Matfatets 3-retters

Matfatets hovedrett

Lag Matfatets 3-retters hjemme på ditt eget kjøkken! Matfatets prisbelønte sjefskokk, Rune Veslum, har komponert en meny med utgangspunkt i produktene du finner på Matfatet. Fokuset er på de gode råvarene – vi håper det smaker! 

Salat med marinerte beter, geitebrie og St. Kristina spekeskinke

Matfatets forrett

Dette trenger du:

Beter, gjerne en blanding av rød, gul og polka
Bladsalat
Geitebrie
St. Kristina spekeskinke
Olivenolje
God eddik, gjerne bringebær
Friske urter
Salt og pepper
God balsamicoeddik

Slik gjør du:

Vask betene og kok dem med skall til de er møre. Avkjøles og skrelles. Bland 1 del eddik med 3 deler olje, salt, pepper og finhakkede urter. Kutt betene i grove biter og mariner dem i dressingen. Vend salat inn i betene, og legg det pent opp på et serveringsfat. Kutt biter av osten, og legg dem utover fatet. Legg tynnskåret spekeskinke på, pynt gjerne fatet med litt friske urter og spirer, og topp det hele med litt god balsamico og olivenolje.

Ytrefilet av Charolaise, gratinert med Blåku, honningbakte grønnsaker og poteter

Matfatets hovedrett

Dette trenger du:

Ytrefilet skåret i biffer
Skiver av blåmuggost
Gulrot
Kålrot
Sellerirot
God honning
Smør
Poteter
Urter
Hvitløk
Nøytral olje
Salt og pepper

Slik gjør du:

Kutt gulrøtter, sellerirot og kålrot i grove terninger. Ha dem i en ildfast form sammen med honning og smør. Krydre med salt og pepper og stek dem i ovn på 160 grader i ca. 40 minutter til de kjennes møre. Rør i dem under stekeprosessen, så de ikke svir seg. Vask og del potetene i to. Ha dem over i en ildfast form, ha i litt nøytral olje, krydre med salt, pepper, finhakkede urter og hvitløk. Stekes i ovn på 160 grader i ca. 40 minutter. Varm en stekepanne og ha i litt nøytral olje. Stek biffen på sterk varme i ett minutt på hver side. Skru ned varmen litt, ha i litt smør i pannen sammen med litt grovhakkede urter og en kløft med hvitløk. Øs biffene med smøret og la dem steke i to minutter på hver side mens du øser. Løft biffene over på et stekebrett, dekk med en skive av blåmuggost, og ha dem i stekeovnen på 180 grader til biffen får ønsket stekegrad og osten er gratinert. La biffen hvile i minst fem minutter før du serverer og skjærer i den.

Eplepai med smuldredeig av havre

Matfatets dessert

Dette trenger du:

4 epler
3 ss brunt sukker
2 ts kanel

Til smuldredeig:
150 g hvetemel
75 g havregryn fra Den sorte havre
200 g smør
50 g sukker

Topping:
2 ss brunt sukker
2 ss havregryn

Slik gjør du:

Skrell eplene og ta ut kjernehuset. Del dem i grove biter. Ha eplebitene i en ildfast form, og vend dem med brunt sukker og kanel. Ha mel, havregryn, smør og sukker i en foodprocessor, og kjør blandingen på full hastighet til deigen samler seg. Sjekk konsistensen på deigen, den skal lett kunne smuldre mellom fingrene. Juster eventuelt med litt mel eller smør for å få en fin deig. Smuldre deigen over eplene, topp med brunt sukker og havregryn. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter til paien er gylden på toppen. Server med litt pisket krem eller vaniljekesam.