Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Andreas Viestad.
Andreas Viestad.
Smaksprøver deles ut til barn og voksne.
Smaksprøver deles ut til barn og voksne.
Unge studerer sopp.
Unge studerer sopp.

Matkultursenter for barn

Selvsagt skal det neste matkultursenteret utenfor Oslo ligge i Ringsaker, mener Andreas Viestad.

Mens Geitmyra matkultursenter i Oslo ligger i kommunen hvor det spises mest mat, åpner det i år et matkultursenter i kommunen hvor det produseres mest.

– Her er vi i selve matfatet, sier Andreas Viestad om Ringsaker.

TV-kokken, matentusiasten og journalisten er faglig ansvarlig på Geitmyra matkultursenter i Oslo. Da de skulle se på muligheten for å åpne flere steder, var de opptatt av at et nytt senter skulle ha sin egen, tydelige profil. Det skulle være best på noe.

Økt matglede

– Vi ville at et senter i Innlandet skulle ha fokus på landbruk, på dyrking og dyrehold, jakt og fiske. Det er flere steder som kunne vært mulige, men Ringsaker er jo veldig spesielt fordi det er den største landbrukskommunen i Norge. I tillegg driver kommunen en stor satsing på mat, sier Andreas.

Matkultursenteret etableres på Granerud gård, midt i sentrum av Brumunddal by, og tett på kollektivtilbudet. Gjennom skoleundervisning, barnehagekurs og åpne kurs og arrangementer skal senteret pirre nysgjerrigheten, dyrke kunnskapen og øke matgleden til ungene som kommer dit. Og er det noe som engasjerer Andreas, så er det nettopp det.

– Alle er enige i at det er viktig at unger lærer å lese og regne, ikke sant? Hvis et barn går ut av skolen uten å kunne lese og regne, er det en stor utfordring han eller hun vil slite med resten av livet. På samme måte er det med mat. Hvis man er matmessig analfabet, er det vanskelig å ta sunne matvalg resten av livet. Det vil påvirke helse, trivsel og evnen til å ta vare på egen familie. Og det vi vet er at den beste måten å lære om dette, er å få et godt forhold til å lage og spise mat, forteller han ivrig.

De små spisse og store brede

Som prosjektleder for kommunens matsatsing jobber han blant annet for å sette Ringsaker på matkartet. Men hva skal egentlig til for å ta en posisjon som så mange destinasjoner higer etter?

– Det hjelper jo å være Norges største landbrukskommune! Men det som er spennende, er å se at det er sånn bredde og dybde i Ringsaker. Både små, spissa lokalmatprodusenter og store produsenter. Hvis man klarer å bruke begge deler, være like stolt av korn og gris som av de fantastiske solbærene og nisjeproduktene, er det en helt unik kombinasjon, mener han.

I tillegg til matkultursenteret som særlig vil rette seg mot barnehager og skoler, jobbes det med å få lokalmat inn i kommunale institusjoner og kantiner. Produsentene skal vises fram, og gjennom en matblogg skal innbyggere og andre inspireres til å ta i bruk lokale råvarer.

– Jeg har reist land og strand rundt, og jeg har aldri vært et sted hvor alle i så stor grad har skjønt hvilken positiv kraft lokalmat kan ha. For noen er lokalmat en gimmick, et salgstriks. I Ringsaker opplever jeg at alle ser hvor mye man kan få ut av å satse på den gode maten.

Essensiell livskunnskap

Andreas er en som lever av mat. Han reiser verden rundt for å lage mat på TV. Han selger oppskriftsbok etter oppskriftsbok og skriver kronikker i de store avisene. Det er lett å tro at det er der drivkraften ligger. Men for TV-kokken er det å jobbe med barn og mat det aller mest spennende.

– Når jeg ser ungene som står i urtebedet eller på kjøkkenet på Geitmyra, og ser hvor mye de får ut av det, er det en påminnelse om at kjærligheten til mat er noe mer enn sånn middagsselskapsgreier som de voksne holder på med – og som jeg digger, forresten – det er helt essensiell livskunnskap, en sentral del av det å være menneske.