Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Matmesteren

Hai Hang

Hai Hang trives best med mennesker og mat. Det blir det fem restauranter og 20 nasjonaliteter på lønningslista av. 

Han er på fornavn med flertallet av gjestene, den nesten to meter høye Hai Hang. Han smiler og hilser der han beveger seg gjennom lokalet. Dørene til spisestedet «Hos Hai» i Brumunddal har akkurat åpnet, men folk har allerede strømmet til. Magen skal fylles med lunsjretter oppkalt etter folk og steder i Hais liv. Kanskje Mors vårruller eller Nilsens biffsandwich?

Jobbet gratis
Det er et halvt år siden den mest betydningsfulle restaurantetableringen i Hai Hangs karriere. Hvorfor er åpningen av «Hos Hai» så spesiell? La oss først reise noen tiår tilbake i tid. Til kjøkkenet hjemme i Brumunddal, hvor Hai stod over grytene og eksperimenterte med norsk mat.

– Mor lagde alltid vietnamesisk mat, så når jeg skulle ha skolekjøkken hjemme lagde jeg koteletter, surkål, poteter og Toro-saus. Maten skulle være norsk. Den gang var det viktig for meg å være norsk.  

Senere kom interessen for asiatisk mat. Etter å ha gått kokkeskolen på Hamar (eller husmorskolen som flere kalte den), vært daglig leder for familiebedriften Hoan Nam, gått handel og kontor samt startet eget cateringselskap, reiste Hai til Singapore hvor han jobbet gratis på det verdenskjente hotellet Raffles. Mat fikk han på jobben og tak over hodet leide han billig hos farens kamerat. 

– Det var moro å se at folk ville frem. I Singapore turte de å være gode, og de hadde en mye tøffere arbeidshverdag. 

Øst møter vest
Det er fra oppholdet i Singapore han har maten han jobber med i dag. Fusion er mat hvor du blander smaker og teknikker fra øst og vest. Maten illustrerer på mange måter også Hai Hang som menneske. Øst møter vest. Vietnam møter Norge. 

– Vi kom som båtflyktninger til Brumunddal i 1978. Vi holdt nesten på å drukne, men ble plukket opp av en norsk båt og endte i Brumunddal. 

Redsel var en periode en del av hverdagen. Familien hans ble mobbet og plaget, og faren ble banket opp. Likevel snakker Hai varmt om Brumunddal.

– Selv om det skjedde mye her i sin tid hadde jeg en fin oppvekst. Plassen ble stemplet som et høl med rasister. Det er synd, for sannheten er at en liten gruppe fikk mye PR. 

Familien til Hai trosset situasjonen. De ble boende. Mor og far lærte de åtte barna om å vende det andre kinnet til. At det bor noe godt i alle mennesker.

Et monument
Tvers over veien for der han vokste opp, og like ved der Brumunddølene vente rasismen ryggen i 1991, har Hai Hang nå startet «Hos Hai». På mange måter kan man si at restauranten har blitt et monument. 

– Jeg har alltid hatt lyst til å starte et spisested i Brumunddal. Det har ligget latent. Å åpne «Hos Hai» har vært ufattelig spesielt for meg. Ikke bare har restauranten en viktig historisk beliggenhet for meg og Brumunddal, men vi har blitt tatt så utrolig godt i mot. Alle har vært så positive og offensive. Kommunen. Gårdeiere. Gjestene. Det er så mange gode mennesker her. 

Konseptet til Brumunddals nyeste restauranttilskudd er gjennomført. Menyen, som består av det beste fra Hai Hangs fire andre restauranter, er krydret med historier om mennesker som har stått han nær.

– Jeg har brukt menyen til å hedre mennesker som har betydd mye for meg. Både med historier og ved å døpe rettene etter dem. 

Mennesker er viktig for Hai. Har er glad i dem. Har trua på dem.

– Man skal alltid ha trua. Det har jeg lært fra mor og far, og det har jeg brukt mye i jobbsammenheng. 

Han er opptatt av å integrere og la folk få en sjanse. På lønningslista har han fra 60 til 100 personer og 20 nasjonaliteter. I tillegg samarbeider han med NAV om å gi folk som har falt ut av arbeidslivet en sjanse.

– Jeg liker å bygge team bestående av ulike mennesker. Jeg kan ikke ha ti like kjøkkensjefer, da får jeg ingen utvikling. 

Arbeidsjern
Det er ikke til å legge skjul på at jobben krever sitt. I dag driver Hai Hang «Hai Smaksopplevelser» som består av «Hos Hai», «Volume», «Valuta», «Hai Streetfood», «Hai2Go» og «Hai Catering». I ti år har han vært det nærmeste man kommer en restaurantbaron i Hamarregionen. 

– Jeg synes jeg har blitt flinkere til å balansere, og ikke jobbe så mye på kvelden. Utfordringen min er ikke at jeg absolutt må jobbe så mye, men at jeg liker så godt å jobbe.

Jeg er heldig som har en tålmodig kone. To barn krever jo en viss oppfølging, kan du si. 

Til kommende gründere anbefaler han å være ærlig med seg selv. 

– Still deg spørsmålet: vil jeg virkelig dette? Dette er ingen jobb for de som foretrekker å arbeide fra åtte til fire. Du må alltid ofre noe. Men det er utrolig morsomt!