Med fokus på fremtidens bomiljøer
Tre nye boligprosjekter ble presentert under foredraget ”Fremtidens bomiljøer” på ArenaINNlandet 18. oktober. Et av dem var Brumunddals nye Mjøstårn, et høyhus bygget i trevirke i hele 18 etasjer.
– Eiendomsutvikler Arthur Buchardt skal ha sagt at Mjøstårnet blir viktig for Brumunddal som Eiffeltårnet er for Paris. Så får vi se hva fremtiden bringer, sa næringssjef i Ringsaker kommune, Tor Rullestad, da han presenterte Mjøstårnet-prosjektet.
Mjøstårnet blir bygget med trevirke som byggemateriale, noe som også vil gjenspeile Brumunddals tradisjon som trelastby.
Nye, grønne bydeler
Den nye bydelen i Stange kommune, Åkersvika Hageby, ble presentert i form av konseptuelle skisser for publikum. Åkersvika skal bestå av 750 boenheter og blir trolig tidenes utbyggingsområde ved Mjøsa. Området ble beskrevet som en grønn bydel og hageby som stimulerer og styrker ferdsel til fots, på sykkel eller via kollektivtransport.
Ydalir er Elverum kommunes store satsingsprosjekt, en bydel 1-2 km fra Elverum sentrum med 800-1000 boenheter. Målet er at Ydalir skal bli en nullutslippsbydel og ”det grønne skiftet” i praksis.
Nye bomiljøer krever ny tenkning
Arkitekt Ewa Westermark fra GEHL arkitektkontor snakket om hvilke krav vi må stille til fremtidens livsmiljøer.
– Vi må endre tankegangen fra tradisjonell lineær problemløsning til en mer sirkulær tenkning der vi hele tiden evaluerer funnene vi gjør, sa Westermark i sitt foredrag, og dro frem Hamar kommune som et eksempel på vellykket byplanlegging.
– Selv om antall brukere av gågata har gått ned, har tiden de tilbrunger der gått opp, sa Westermark.
«Barnetråkk» lokaldemokrati i praksis
Karoline Birkeli-Gauss fra Norsk design- og arkitektursenter DOGA, presenterte prosjektet «Barnetråkk», et digitalt undervisningsopplegg der barn kan kartlegge sin skoleveg for å definere steder de liker og ikke liker i sitt nærmiljø.
Informasjonen som samles kan distribueres til den aktuelle kommunen og lokalpolitikere, som får verdifull informasjon om barns syn på sitt hjemsted. Hensikten er å ivareta barnas stemme i byutviklingen og et ”lokaldemokrati i praksis”.
– Utfordringen ligger hos den enkelte kommune, ved å se hvordan de kan analysere dataene som samles inn og benytte dem i videre byplanlegging, avsluttet hun.