–  Ringsaker trenger ildsjelene og ønsker å ære dem for sin innsats. Verdien og kraften hos de som alltid bidrar er uvurderlig for et samfunn i positiv utvikling. Vi trenger dem som alltid sier «ja!» og stiller seg positive til å gjøre en forskjell, ta et initiativ og legge til rette for andre. Vi trenger også ambisiøse utøvere innen idrett og kultur som skaper resultater og løfter Ringsaker-samfunnet, sa kultursjef Asle Berteig under prisutdelingen. 

Ordfører Anita Ihle Steen hadde gleden av å dele ut den gjeve Ringsakerprisen. 

– Hvert år har vi en grundig prosess der vi søker aktuelle kandidater innen områdene kunst, kultur, næringsliv og øvrig samfunnsliv. Prisvinnerne er mennesker som har lyst litt sterkere og gjort litt mer enn det en kan forvente. De er engasjerte og dyktige Ringsaksokninger som gjennom sitt arbeid eller talent har utmerket seg, sa ordføreren. 

– I år løfter vi ikke frem en enkeltperson, men et stort og aktivt idrettsmiljø som ble stiftet tilbake i 1926. Tusen takk for 96 års aktivitet og innsats. Med nytt utendørsanlegg på plass så ser fremtiden lys ut, sa ordføreren da hun overbragte Ringsakerprisen til Moelven IL Friidrett.

– Det er en ære å motta en slik pris, sa trener og styremedlem Dag Kåshagen i Moelven IL Friidrett, og la til at det er idrettsglede for alle som er den største motivasjonen. 

Løfter Ringsakers kulturliv til nasjonale høyder

De nominerte til kulturprisen var Hogne Moe, Ulf Storbekk og Geir Lystrup.

– For 2021 ble det bedt om nominasjoner av personer, lag eller foreninger som løfter Ringsakers kulturliv til regionale eller nasjonale høyder, sa assisterende kultursjef Marthe Sørby da hun skulle dele ut kulturprisen. 

– Prisvinneren er en person som tross sin alder aldri har blitt ordentlig voksen. Kulturformidleren engasjerer voksne så vel som unger med sang og musikkglede. Vi snakker om en tekstforfatter så vel som komponist, musiker og formidler. En avisoverskrift om vedkommende lød følger: «Rastløs og skapende - alltid til stede på livets turné!» Vedkommende er i det daglige mer vant med å hedre og aktualisere andre fremfor seg sjøl. Kjære alle sammen, vinner av Kulturprisen er Hogne Moe! 

– Oi! Jeg burde ha tatt på meg noe annet enn undertrøye! sa en glad, overrasket og tydelig rørt Hogne Moe i det han tok imot prisen.  

Frivillighetsprisen for stolpejakt

Frivillighetsprisen kan tildeles personer, lag eller foreninger som har gjort en betydelig uegennyttig innsats for omsorgsarbeid, inkluderingsarbeid eller frivillighetsarbeid i Ringsaker kommune. 

– Årets prisvinnere har jeg kjent lenge. Den ene; hele livet.  Og den andre ble jeg kjent med via orienteringslaget for over 30 år siden. Det startet med stolpejakten i 2015, og prisvinnerne har vært primus motor i alle disse årene. De har brukt mange timer på planlegging, utsetting av stolper, utdeling av kart til skoler, næringsliv og turister. Tilbudet fører til at mange Stolpejegere fra hele Norge besøker Ringsaker, sa daglig leder ved Prøysenhuset, Marie Beate Rise, før hun delte ut Frivillighetsprisen 2021 med disse ordene: 

– Nå kan jeg endelig få gratulere min egen far, Odd Rise, og far til en av mine gode venninner, Knut Malmo, med frivillighetsprisen 2022 for arbeidet med Stolpejakten i Ringsaker!

Rise og Malmo satt tydelig pris på utmerkelsen. 

– Stolpejakten var et tilbud til alle, som startet i det små. Vi ønsker å takke kommunen og kulturkontoret, sa prisvinnerne. 

Norsk friidrett og Moelv på kartet

Friidrettsgruppa i Moelven Idrettslag og Håvard Bentdal Ingvaldsen var nominert til idrettsprisen 2021. 

– Utøveren som mottar idrettsprisen har satt norsk friidrett og Moelv skikkelig på kartet og har vist en enorm og imponerende utvikling de siste par årene. Den raske modølen er også en flott ambassadør for idretten og et stort forbilde og inspirasjon for de yngre i klubben og ellers, sa avdelingsleder idrett og folkehelse i Ringsaker kommune, Marit Helen Sannes-Fageraune, og delte ut prisen til Håvard Bentdal Ingvaldsen.

– Hemmeligheten er mange år med systematisk trening. Jeg har også vært heldig med genene, sa Ingvaldsen, da han takket for prisen. 

Hedret medaljører

I tillegg til å dele ut Ringsakerprisene, var dette kvelden for å hedre Ringsakers medaljører for deres prestasjoner i internasjonale mesterskap.
 

Internasjonale medaljører 2021

Jonas Vika – MjøsSki
Gull i stafett Junior VM 2021

Håvard Bentdal Ingvaldsen, Moelven IL
Bronse på 400 meter U20-EM i Tallin i juli                                                             

Juliane Slettnes, Brumunddal Atletklubb
Gull i junior-EM styrkeløft i Plzen i Tsjekkia, 69 kg-klassen

Ludvik Moen, Brumunddal Atletklubb
Gull junior-EM styrkeløft i, 83 kg-klassen

Hilde Mikkelsen Haugen, Brumunddal Atletklubb
Gull åpen klasse EM styrkeløft, 57-kg klassen

Tuva Lierhagen, Brumunddal Atletklubb
Gull i Nordisk medterskap i styrkeløft i Finland i klassen 84 minus for ungdom

Vetle Skundberg, Brumunddal Atletklubb
Gull i styrkeløft i Finland i klassen minus 83
Gullmedalje i benkpress med utstyr og bestemannspris, 200 kg

Internasjonale medaljører 2020

Mikal Lillestu, Brøttum IL
Gull i Snøreløping med Hund, paraidrett       

Komiteen for Ringsakerprisene har beslått av representanter fra næringslivet, idrettsrådet, kulturrådet, kommunens administrasjon og politiske ledelse: Anita Ihle Steen, Trude Hustad, Jørn Strand, Karl Olav Nordengen, Rune Bergsodden, Trude Engen Strand og Asle Berteig.