Ringsakerseminaret 2019
5. februar var sentrale aktører fra næringsliv, forvaltning og akademia samlet til Ringsakerseminaret på Prøysenhuset. Blant foredragsholderne denne dagen var næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tilstede.
Seminaret har blitt en sentral møteplass for næringslivet i Innlandet, og dette er det sjette året på rad hvor seminaret arrangeres i et samarbeid mellom Ringsaker kommune og Eidsiva.
Konferansier for dagen var næringssjef i Ringsaker kommune, Tor Rullestad. Han loste salen gjennom et bredt program med en rekke profilerte personer på talerstolen.
Innlandet - ett fellesskap
Rådmann Jørn Strand innledet dagen med å ønske statsråden og de godt over 200 deltakerne velkommen.
– Vi legger lista høyt og legger flid i å tilrettelegge en viktig møteplass for næringslivet og forvaltningen i Innlandet, sa Strand.
Videre viste han til at grensene mellom Hedmark og Oppland nå viskes ut og at tiden er inne for å stå frem og i større grad ta tak for å synliggjøre Innlandet.
– Vi i Innlandet må selv tørre mer. Bli mer handlingsrettet. Vi blir et fellesskap også i de offentlige strukturene. Det er tida for å tenke nytt, gå etter framtidas løsninger og ta posisjoner. For i Innlandet vil vi opp og fram, stadfestet rådmannen.
Næringspolitikk for Innlandet
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok stafettpinnen videre og holdt et fengende innlegg om næringspolitikken i Innlandet.
– Alle regionene i Norge har sine sider de er gode på og har ulike fortrinn. Sånn er det også i Innlandet. Her er det et variert og spennende næringsliv, blant annet innen digitalisering, IKT, bioøkonomi og ikke minst varehandel og vareproduksjon. Dere har gode eksempler på tradisjonell næring som klarer å tenke nytt og omstille seg, påpekte han.
– Bygg Mjøssykehuset i tre
Arthur Buchardt var også tilstede under seminaret og fortalte om byggingen av Mjøstårnet og neste byggetrinn som snart påbegynnes.
– Vi skal bygge tre bygg foran Mjøstårnet med 22 leiligheter i hver. Da er sjøsida av Brumunddal komplett. Dette kommer til å bli Innlandets Frognerpark, sa Buchardt.
Han benyttet også muligheten til å oppfordre til å bygge det nye Mjøssykehuset i tre.
– Et sykehus i tre skaper større mulighter enn ei mjøsbru i tre, sa han.
Energisystemene i endring – muligheter og utfordringer
Neste på talerstolen var Pål Egil Rønn, styreleder i Eidsiva Energi AS som fortalte om mulighetene og utfordringene ved energisystemer i endring.
– Institusjoner som bygger kompetanse står mitt hjerte nær. Vi har en kraftbransje i endring. Et mål for Eidsiva er regional utvikling ved å skape vekst for Innlandet og Eidsiva. Befolkningsutviklingen er svaret på i hvilken grad man har klart å gjøre et område attraktivt, poengterte Rønn.
En verden i endring
Forfatter og journalist Christian Borch, også kjent som tidligere nyhetsanker i NRK, Dagsrevyen og Urix, holdt innlegget «Uforutsigbarhetens pris: Europa i et kaotisk veikryss».
– En god del av de mekanismene som våre gamle politiske systemer er bygd etter holder ikke vann, sa Borch.
Videreutvikling av Sykehuset Innlandet
Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus holdt et høyaktuelt innlegg om regional utviklingsplan for Helse Sør-Øst og videreutvikling av Sykehuset Innlandet og det nye Mjøssykehuset.
– Nå har vi et nytt målbilde for Sykehuset Innlandet. Forrige torsdag ble det vedtatt at spesialisttjenester innen somatikk, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling skal samles i det nye Mjøssykehuset, fortalte Lofthus.
– Mange av dere har fulgt med på sykehusstrukturen i Innlandet i mange år. Hvor sykehusene skal være og hva de skal inneholde berører oss alle. Fremtiden byr på nye muligheter, og vi må derfor ta i bruk nye teknologier som muliggjør tverrfaglig diagnostikk og behandling.
Trender som påvirker utvikling og omstillinger i samfunnet
Forfatter Ståle Økland fanget forsamlingens oppmerksomhet med humoristiske poenger og satte digitalisering i et nytt lys.
– Byene som skaper vekst skaper arbeid, slik har det vært i årtider. Veksten kommer ikke av seg selv - den må skapes, sa han og oppfordret næringslivet i Innlandet til å bygge oppunder gründere og initiativtakere.
– Det finnes mange grunner til å lykkes i Innlandet, men det gjør seg ikke selv. Menneskene og teknologien må jobbe på lag. Det er plass til begge i samfunnet, teknologien muliggjør mange nye arbeidsplasser, sa Økland.
Utvikling og utfordringer i norsk økonomi
Etter en hyggelig lunsjpause med rom for mingling og inntak av et fantastisk måltid satt sammen av Andreas Viestad, var nestemann på talerstolen Svein Gjedrem, formann for OECDs landhøringskomite og tidligere sentralbanksjef og finansråd.
Gjedrem fortalte om utviklingen og utfordringer i norsk økonomi –nye drivkrefter når oljeaktivitet og oljepengebruk flater ut.
– Vi har gode overskudd der vi skal ha overskudd, sa han og viste til blant annet oljefondet, fleksibel valutakurs og andre faktorer som sikrer stabil økonomi.
Eventyreren Cecilie
På slutten av dagen tok Cecilie Skog med tilhørerne inn i sin verden som ekspedisjonsfarer, fjellklatrer og eventyrer.
– Hvorfor hadde vi lyst å gå på ski til Nordpolen? Det viktigste for oss kunne ikke være å nå Nordpolen. Det viktigste grunnlaget måtte være å komme frem i god helse. For vi ble stilt ovenfor mange situasjoner som potensielt kunne være farlige. Under skiene var det et 4000m dypt hav. Alle valgene måtte tas med grunnlaget å komme frem med helsa i behold. I tillegg skulle vi komme i mål og være bedre venner enn før vi startet, og det skulle være meningsfylt og gøy å være på tur, sa Skog.
Skog fortalte om hva som motiverer,hva som kreves og hvordan man kan forberede seg til tøffe tak både fysisk og psykisk. Hun fortalte også gripende om det å miste ektemannen Rolf i et skredras på toppen av K2, og om veien tilbake til livet og eventyret.
– Je pluss je blir aldri vi
Avslutningsvis takket tidligere finansminister, stortingsrepresentant og fylkesmann Sigbjørn Johnsen deltakerne for fremmøtet.
– I dag har vi vært i Europeisk historie, Nordpolen, hørt om det nye sykehuset, det å ha det travelt, og jeg vil takke for stunden, avrundet Johnsen. Han fokuserte blant annet på utfordringene og mulighetene som ligger i det nye fylket, Innlandet.
– I denne fasen er det viktigste at vi ser hverandre, respekterer hverandre, slutter å sette folk opp mot hverandre, vi er like viktige om vi bor i byen eller på landet. Je pluss je blir aldri vi, poengterte han.