Samlet på Sjusjøen

Aktørene på Sjusjøen står sterkere sammen enn noen gang, og har skapt gode resultater på kort tid. Nå skal de sette spor. Dype spor.
Visjonen «Vi setter spor» og stiftelsen av Destinasjon Sjusjøen SA er resultatet av et seks måneder langt forprosjekt initiert av Ringsaker kommune og ledet av Merethe Sandum. Men la oss spole tilbake. Hva var status på Sjusjøen før prosjektet?
Lite profesjonelt
Aktørene var ikke samlet om en felles visjon og mål for Sjusjøen som reiselivsdestinasjon. Sjusjøen Reiseliv skulle ivareta den overordnede markedsføringen, men selskapet hadde ingen ansatte og fungerte ikke i praksis. Det var åtte ulike nettsider som skulle markedsføre Sjusjøen. Sjusjøen fremsto som lite profesjonelt og helhetlig, og det eneste samarbeidet som fungerte var løypekjøring. Et forstudie som dannet grunnlaget for forprosjektet konkluderte imidlertid med at det var grunnlag og vilje blant aktørene til å videreutvikle Sjusjøen sammen.
Handling, ikke rapporter
Fra starten av var det viktig for Sandum å formidle at dette ikke var et nytt prosjekt som skulle resultere i rapporter. Hun ville ha handling. Mye av tiden i forprosjektet gikk til å få aktørene med på samarbeidet. Videre fikk de i gang arbeidet med forskjønning av Sjusjøen sentrum. De tok over driften av nettsiden visitsjusjoen.no og fikk Sjusjøen på sosiale medier med en egen offisiell Facebook-side. Sammen med Skiforeningen fikk de også på plass finansieringen til 100 nye sykkelskilt og opparbeiding av stien rundt Sjusjøvannet.
Felles profil
Underveis i arbeidet gjennomførte de en strategiprosess som resulterte i at aktørene nå er omforent om hva Sjusjøen skal være.
- Det er utarbeidet en visuell profil og 80 ambassadører går rundt med egen Sjusjøen dunjakke. Den nye profilen til Destinasjon Sjusjøen peker både tilbake i tid mot det historiske, og frem i tid mot det moderne. S-ene i logoen står for ski, sykkel og sti – kjerneaktivitetene på Sjusjøen, forteller Sandum.
Sjusjøen har fått nasjonal pressedekning flere ganger det siste året og ble av VG kårets til Norges beste langrennsdestinasjon i fjor.
- Det er vanskelig å måle effekten i kroner og øre, men det er ingen tvil om at det har betydd mye. Det samme gjelder jobben med Birkebeinerfilmen. Dette blir kanskje det største vi kan få av markedsføring av Sjusjøen og regionen, poengterer Sandum.
Kjendisambassadører
Sjusjøen ønsker å vise muskler som helårs idrettsdestinasjon. For å synliggjøre kvalitetene har de fått Kristin Størmer Steira og Petter Skinstad som Sjusjøen og Ringsakerfjellets nye ambassadører.
- I tillegg har vi Hilde Gjermundshaug Pedersen. Alle tre har forankring i området, blant annet gjennom egen hytte. Det har vært helt avgjørende. Disse tre skal på hver sin måte være med og bidra i arbeidet med å sette Sjusjøen på kartet som helårs idrettsdestinasjon, forteller Merethe Sandum.
Mange høydepunkt
Det seks måneder lange forprosjektet er nå avsluttet og man har gått inn i et hovedprosjekt med varighet på tre år. Merethe Sandum peker på etableringen av Hilde GP Skiskole, Camp Sjusjøen og at man på kort tid og med begrensede midler har klart å forene nesten 30 aktører rundt en felles visjon og logo som høydepunktene i prosjektet så langt. Per Fineid i Pihl AS er styreleder i Destinasjon Sjusjøen og forteller at medlemskapet har brakt aktørene nærmere hverandre og økt forståelsen for at et sterkere samarbeid er nødvendig for en god utvikling.
- Destinasjon Sjusjøen har håndtert viktige oppgaver allerede og har viktige oppgaver foran seg. Vi har stor tro på organisasjonen videre, sier Fineid.
Ønsker turistinformasjon
Merethe Sandum håper at den positive starten i det nystiftede selskapet gjør at aktørene som ennå ikke er med, også kommer med etter hvert.
- Fremover ønsker Sjusjøen å jobbe for å utvikle stedet fra å være et hytteområde til å bli et helårs reisemål, etablere turistinformasjon og utvikle et felles fremtidsbilde av hvordan Sjusjøen sentrum skal utvikles frem mot 2030, forteller Sandum.