«Kvinneuka» arrangeres fra 8. til 15. mars, og er støttet av Likestillingssenteret.

– Det er stas å presentere et program med så stor bredde som er satt sammen i samarbeid med flere frivillige organisasjoner. Det er en god markering av både av kvinnedagen og frivillighetens år. Vi har også vært så heldige at vi har fått med oss elever ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole og læreren deres, Marit Brandsnes, som holder paroleverksted i Moelv på selveste kvinnedagen, sier biblioteksjef Mette Westgaard. 

Flere bidrar

Det er også lagt opp til aktivitet utenfor bibliotekene, både i Moelv og Brumunddal. Moelv Handelsstand arrangerer «Damenes aften» torsdag 10. mars fra klokka 17:00 til 21:00 med hyggelige overraskelser og gode tilbud. 

– Vi er 13 aktører i Moelv som har utvidet åpningstid denne dagen. Vi har også laget en «trimløype» med et stempelkort der man må innom alle stedene i løpet av torsdagskvelden. Alle som leverer stempelkortet er med i trekningen av et Moelvkort på kr. 2.000, forteller Lene Jægersborg fra Moelv Handelstand. 

I Brumunddal blir det moteshow på Bakeriet samme kveld, og på lørdag 12. mars er det mulig å få med seg Afternoon Tea på Matfatet og en trivelig Damekveld på Bakeriet. 

Bredt program

I Brumunddal feires kvinnedagen med en mor og datter-samtale mellom to kjente teatermennesker: Ellen og Kjersti Horn. Begge står stødig på egne bein, begge fullt opptatt med travle teaterliv. Men på arrangementet i Brumunddal er det først og fremst forholdet dem imellom vi får høre om. Hvordan har livene dere vært som mor og datter, og som kvinner i hver sin generasjon? Journalist og forfatter Kristin M. Hauge leder samtalen. 

Onsdag 9. mars er det en historisk kvinnesakskveld i Brumunddal når Norsk utvandrermuseums venner løfter fram søstrene Ida og Mina Jensen som grunnla bladet «Kvinden og Hjemmet» i Amerika (1888-1947). Hege Duckert tar også publikum med på norsk kvinnehistorie i Moelv torsdag den 10. mars. 

Elsk deg selv!

Lørdag den 12. kommer Bjørg Thorhallsdottir til Brumunddal med sitt foredrag «Fuck perfekt». 

– Sanitetskvinnene er opptatt av den negative utviklingen og konsekvensene av at det er et konstant og usunt kroppspress på både unge jenter og mer voksne damer. Vi ønsker å øke bevisstheten rundt dette. Derfor er vi veldig glade for at vi har fått tak i Bjørg Thorhallsdottir, som har som prosjekt å gi folk mot til å være seg selv, følge drømmer og tørre å elske, sier Unni Tollan fra Brumunddal Sanitetsforening.

Kvinneuka avsluttes 15. mars med et foredrag med Siri Sunde som ofte forbindes med «Siri Sunde-saken». Saken ble den store prøven for bispemøtet i Den norske kirken i spørsmålet om de kunne akseptere prester som levde i homofilt samliv. Siri Sundes historie er spesielt aktuell i år, da vi markerer «Skeivt kulturår» i forbindelse med at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.  

– Siri Sunde har vært prest i Ringsaker, så mange her har et forhold til henne og husker stormen Siri har stått i. Akkurat i år er jo dette spesielt aktuelt, og hun gleder seg veldig til å komme, sier Anne Margaret Hauge fra Soroptimistene.

Kvinnedagen og samarbeid er viktig

Ordføreren er tydelig på at selv etter vel 125 års historie med kvinnekamp så er det fortsatt viktig å jobbe for likestilling. 

– Det er en annen kamp vi fører i dag enn det man gjorde den gang, men samtidig er det ikke mindre viktig. Det er ting vi prater om nå som man ikke pratet om før, som eksempelvis vold i hjemmet. Det handler om kvinnehelse, og det handler om det internasjonale perspektivet. Vi er heldige som lever her vi gjør, og så glemmer vi lett at det er en hel verden som ser annerledes ut, sier hun. 

Ordføreren understreker også betydningen av arbeidet de frivillige organisasjonene gjør i samfunnet.

–  Jeg er glad for det gode samarbeidet mellom frivilligheten og kommunen. Det kommer vi til å se mer av i årene som kommer, og vi skal bruke frivillighetens år til å jobbe oss tettere sammen. Vi har store oppgaver vi skal løse i årene som kommer, og det vil ikke det offentlige greie alene, sier ordføreren.  

– Og er det en ting jeg vet, så er det at skal vi løse de store kommunale oppgavene som betyr aller mest for folk, så må vi ha damer med på laget!, avslutter hun med et smil. 


På bildet: Bak fra v. Anne Margaret Hauge, Mette Westgaard, Møyfrid Skjøstad Hovde, Ann Kathrin Melheim, Else Grosås, Unni Tollan. 
Foran fra v.: Lene Jægersborg, Heidi Brennodden, Anita Ihle Steen.