Både Brumunddal ungdomsskole, Furnes ungdomsskole, Kylstad, Mørkved og Stavsberg skole skal delta i den regionale turneringen. De beste innen ulike kategorier går videre til Skandinavisk finale i Oslo 3. desember. 

Innovative løsninger

Årets oppdrag handler om energi.  Elevene skal forske på samfunnsaktuelle utfordringer innenfor årets tema som de vil løse, og deretter finne en innovativ løsning på dette problemet. 6. trinn ved Kylstad skole har laget et prosjekt om strømsparing ved treningssenter. 

 – Elevene har funnet frem til smarte løsninger for å både spare strøm, og for hvordan treningssenteret kan produsere strøm selv ved hjelp av 3D-møller og spinningsykler. Dette skal de presentere på lørdag, i tillegg til å vise frem robotdesignet og programmeringen sin, og løse oppgaver på robotbanen, forteller kontaktlærer Richard Alfstad. 

God tro på å gjøre det bra

Elevene fra Kylstad deltok i FFL også i fjor, og endte opp med å bli en av de beste i innledende runder. 

–  Vi lå dårlig an poengmessig i forkant av den regionale finalen, og jeg hadde forberedt dem på at det kanskje ikke ville gå så bra, men så gikk det mye bedre enn vi trodde. I år ligger vi bra an, og har håp om å gjøre det like godt, sier Alfstad. 

– Vi skal vinne i år, og komme til Oslo, slår 6.trinnselev Adrian Høiby Byggestøl fast. Han har gledet seg til FFL, og ser på prosjektet som et av årets høydepunkt. 

– Det morsomste med FFL er å kode. Det er så lite som skal til for at roboten går en millimeter i feil retning og river ned hindrene. Man må være veldig nøyaktig, og det er skikkelig gøy når man får det til, sier han. 

Ringsaker - en FIRST LEGO League kommune

FIRST LEGO League er et kunnskaps- og teknologikonsept. FLL har som mål å engasjere og inspirere barn og ungdom innen realfag og teknologi. Gjennom deltagelse i FLL vil elevene oppleve utforskertrang og skaperglede, sette egne ideer ut i livet og lære seg å programmere. 

– FLL-konseptet er i tråd med læreplan hvor problemløsning, utforskning, skaperglede og samarbeid står sentralt. Som et ledd i Ringsaker kommunes realfags- og digitaliseringssatsing har skolene i Ringsaker blant annet tilgang på Lego Spike som benyttes til robotbygging og programmering. Elever på 2., 4. og 6.trinn kommer til Newton Ringsaker på undervisningsopplegg hvor de blir kjent med programmering, forteller Newtonlærer Anette Kjelsrud. 

–  Metodikken i FIRST LEGO League bidrar til stor elevmedvirkning og gir elevene et tydelig eierskap til læringsprosessene, legger hun til.

Vi ønsker alle skolene lykke til med innspurten på en intens og lærerik arbeidsperiode og lykke til på den regionale finalen på lørdag.