Tunge klyngebedrifter på seminar om bioøkonomi
Responsen uteble ikke da Ringsaker kommune og NCE Heidner Biocluster inviterte til seminar på Wood Hotel i Brumunddal. Seminaret ble fulltegnet på rekordtid og på scenen sto noen av næringsklyngens tyngste bedrifter: TINE SA, Nortura SA, Felleskjøpet Agri SA og Strand Unikorn.
NCE Heidner Biocluster er Norges ledende næringsklynge innen grønn bioøkonomi og bærekraftig matproduksjon. Medlemsbedriftene jobber med forskning, innovasjon og kommersialisering innen avl, bioteknologi, fôrutvikling og restråstoff.
– NCE Heidner Biocluster setter pris på å ha blitt invitert av Ringsaker kommune til å bidra i dagens næringsseminar med medlemmer fra klyngen. Dette er en fin mulighet til å vise fram hva klyngen og bedriftene jobber med og har ambisjoner om å oppnå, sa klyngeleder Kristiane Haug Berg.
Egg og melk i nye former
Det var derfor naturlig at tunge Ringsaker-bedrifter som TINE og Nortura fikk fortelle litt om hvordan de jobber med bioøkonomi, innovasjon, produktutvikling og bærekraft.
TINE SA i Brumunddal, kjent som «Tørrmelka» på folkemunne, produserer mye mer enn melkepulver til industrikunder, ifølge meierisjef Lars Tore Ramsberg. Det er ikke uten grunn at han kaller Tine for et «innovasjonsmeieri».
– I 2018 utviklet og produserte vi 17 helt nye produkter. Dette er innovasjon i praksis og noe vi er veldig stolte av. Fra budsjett 2010 til 2019 har vi vokst med hele 80 %. Det er helt formidabelt, sa Ramsberg, som kunne legge til at TINE ble også kåret til «Norges mest bærekraftige» i 2019.
Norturas konstituerte konserndirektør for MER (medlem, egg og råvare), Karin Marie Røhne, kunne fortelle at bærekraft og «det grønne skiftet», er noe Norturas eiere og ansatte engasjerer seg i. Dette gjenspeiler den daglige driften og produktutviklingen for merkevarene Gilde, Prior, Ternia, Thulefjord, Alfathi og Joika – som alle produseres hos Nortura.
– I Nortura tar vi bærekraft på alvor. Vi har et mål om å redusere matsvinnet med 60 % innen 2030. Vi har også et mål om å redusere fossilt utslipp med 80 % i samme periode. Men like viktig er målet om at 70 % av emballasjen skal være miljøvennlig, fortalte Karin Marie Røhne.
Lærings- og nettverksarena
Næringssjef i Ringsaker kommune, Tor Rullestad, var glad for engasjementet rundt seminaret.
– Det at næringslivet på tvers av bransjer møtes, har i seg selv en egenverdi. Når man i tillegg får presentert gode, inngående foredrag fra sentrale virksomheter i egen kommune og landet forøvrig, blir dette en læringsarena, en sosial arena og en viktig nettverksarena.
– Publikum i salen representerer en stor radius med tanke på fag og geografi. At seminaret ble fulltegnet på svært kort tid, sier noe om nyttigheten og verdien av at klyngebedriftene samles og utveksler erfaringer med hverandre og seminardeltakere, sa næringssjef Tor Rullestad.
Gruppebilde (f.v.): Divisjonsdirektør landbruk i Felleskjøpet Agri ,Trond Fidje, viseadministrerende direktør Strand Unikorn, Svein Håvard Sørum, konserndirektør for MER (medlem, egg og råvare) Nortura, Karin Marie Røhne, meierisjef TINE, Lars Tore Ramsberg, klyngeleder NCE Heidner Biocluster, Kristiane Haug Berg og næringssjef i Ringsaker kommune, Tor Rullestad.