En av pasientene som er glad i å bruke treningssykkelen er Sigrid Frøysa. Hun har bodd på Nes i 40 år, og synes det er spesielt fint å sykle til videoen fra Helgøya. 

– Dette er flott. Når jeg bodde hjemme pleide jeg å ta med besøkende fra inn- og utland på kjøretur rundt Helgøya. Det å kunne oppleve turen igjen på denne måten er veldig fint og gir meg mye, sier hun.

– Det går an å sykle rundt i Paris også, eller andre steder i verden. Mulighetene er uendelige, påpeker hun. 

Passer for alle pasientgrupper

– Sykkelen har blitt veldig godt tatt imot, og kan brukes av alle pasientene. Også de som sitter i rullestol og ikke kan gå. Den er laget slik at man ikke trenger å bruke motstand for å sykle, og er kjempefin i forhold til økt sirkulasjon hos brukeren. Den gir både fysisk og mental gevinst, sier sykepleier Ann Kristin Ihle. 

På sykehjemmet har også selen Luffe flyttet inn. Selen er en høyteknologisk robot med sensorer plassert forskjellige steder på kroppen. Disse registrerer berøring, tale og endring i lys og temperatur. Selen responderer på dette med bevegelse, lyd og åpning/lukking av øyne. 

– Selen innbyr til kontakt og brukes i hovedsak av pasienter med kognitiv svikt. Den har en beroligende effekt på pasientene, forteller avdelingsleder Monica Skavhaug.

– Vi ser god effekt av selen, og den har blitt veldig populær. Vi har til og med arrangert navnefest og gitt den et eget navn, sier hun. 

Velværerom

Anskaffelsen av aktivitetstilbud har vært mulig på bakgrunn av prosjektmidler gitt av Statsforvalteren i Innlandet i 2021. 

– Sykehjemmene i Ringsaker mottok 300 000 kr hver, og har valgt å bruke midlene på ulike måter. Vi ønsket å bruke det på noe som varer i flere år og som pasientene får glede av lenge, sier Skavhaug. 

I tillegg til anskaffelse av treningssykkel og robotsel, har sykehjemmet etablert et velværerom hvor det tilbys gratis fotpleie. 

– En av våre helsefagarbeidere er også utdannet fotterapeut. Derfor ønsket vi å bruke noe av pengene til å kjøpe inn ordentlig utstyr for å kunne tilby gratis fotterapi til pasientene. Dette var et tilbud de tidligere måtte betale for, så vi er veldig glade for å ha denne muligheten i et eget velværerom, sier Skavhaug.

Støtte fra venneforeningen

TV-skjermen som er tilknyttet treningssykkelen ble sponset av sykehjemmets venneforening.

– Vi er veldig glade for venneforeningens bidrag. TV-en blir brukt til andre formål også, blant annet har vi sendt julekonsert, arrangert felles underholdning som kinokveld og quiz gjennom VilMer, sier Skavhaug

– Alle anskaffelsene har ført til at de ansatte har et større fokus på aktivitet. Aktivitetstilbudene har vært kjærkomne tilskudd under pandemien hvor det har vært lite besøk og få andre aktiviteter, avslutter hun.