Grønne tanker - glade barn

Opplagget er utarbeidet av psykologspesialist Solfrid Raknes som sier:

"Grønne tanker - glade barn" har til hensikt å stimulere barns tanke- og følelsesbevissthet. Barns tanker er avgjørende for barnets følelser, handlinger og utvikling. Barn kan øve på å bli en god venn for seg selv, en venn som støtter og trøster når livet er vanskelig, og gleder seg når mye går bra. De kan øve på å tenke på seg selv og andre med vennlighet og respekt".

Det man lærer når man er liten, danner fundamentet for trivsel, læring og helse. 

"Å utvikle omsorg for seg selv og andre, gjør gode dager bedre og vanskelige dager litt lettere å takle".

Handlingsplan mot mobbing

Barnehageloven sier at: «Barnehagen skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for felleskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering».

Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver utdyper personalets ansvar for barns omsorgs- og læringsmiljø og for å fremme positive handlinger som motvirker mobbing, avvisning og vold. Barnehagen skal fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, kultur, sosial status, språk, religion og livssyn og være et miljø hvor alle barn og alle kulturelle ytringer møtes i respekt for det som er forskjellig. Forskning viser at mobbing kan oppstå selv hos små barn.

Mobbing skjer når:

  •  det blir begått negative fysiske eller psykiske handlinger av en eller flere mot en annen.
  •  noen blir utsatt for erting, plaging eller utestengning
  •  det er ubalanse i maktforholdet slik at det er vanskelig å forsvare seg.

Vi snakker ikke om mobbing ved vilkårlig erting, konflikter, enkelttilfeller av slåssing og utestenging når barn blir sinte på hverandre eller tar leker fra hverandre.

Mål for barnehagens arbeid:

  •  Skape et barnehagemiljømed nulltoleranse for mobbing
  •  Øke personalets kunnskap om forebygging og hådtering av mobbing i barnehagen
  •  Involvere foresatte i barnehagens arbeid mot mobbing

Vårt arbeid med å fremme vennskap blant barna er en metode for å hindre at mobbing får vokse frem i barnehagen. Vi ønsker å gi barna et fellesskap og en tilhørighet, at de skal bygge broer av vennskap på tvers av de faste leke-kameratene og utvikle en forståelse og toleranse for hverandres ulikheter. Utvikling av positive sosiale egenskaper skal alltid vektlegges i planene våre. De voksne er viktige rollemodeller i arbeidet mot mobbing. Det er svært viktig at barnehagens personale har et våkent øye og aktivt deltar i barnas hverdagsaktiviteter for å se hva som foregår i gruppene.

Ringsaker kommune har utarbeidet egen handlingsplan mot mobbing, et dokument som legger føringer for vårt arbeid i barnehagen.

 

Inkludering