– Friluftsliv og nærhet til naturen har dokumentert effekt på folkehelsa. Vi blir faktisk gladere og lykkeligere som mennesker av å være i ute i naturen, og vi håper at dagsturhytta vil bidra til gode opplevelser for innbyggere og besøkende, la ordføreren til. 

Dagsturhytta på Skurven har et åpent rom på cirka 15 kvadratmeter, med benker og vedovn. Et stort panoramavindu vender mot vest og gir et vakkert utsyn over Mjøsa. Plasseringen av dagsturhytta stimulerer til god rekreasjon og ro i naturskjønne omgivelser og vil også være merket som en del av padleleden langs Mjøsa.

Bakgrunn for prosjektet

I februar 2020 vedtok fylkesutvalget i Innlandet at hver av fylkets 46 kommuner skulle få tilbud om en dagsturhytte – etter en idé fra tidligere Sogn og Fjordane fylke. Målsettingen var at alle kommuner skulle få oppført en dagsturhytte innen 2025. Gjennom prosjektet ønsker fylkeskommunen å fremme nærfriluftslivet og folkehelse ved å skape nye møteplasser i lokalmiljøet.

Frivilligheten har hatt anledning til å komme med innspill på hvor en dagsturhytte i Ringsaker kunne bygges. Det kom inn 13 innspill, som formannskapet i Ringsaker var med på å vurdere. Valget falt på naturskjønne Skurven på Helgøya – et område som allerede er mye brukt hele året av barnehager, skoleelever, lokalbefolkningen og tilreisende. 

Et samarbeidsprosjekt

Dagsturhytta Innlandet er et samarbeid mellom Innlandet fylkeskommune, Sparebankstiftelsen Hedmark og Sparebankstiftelsen DNB, kommuner og frivillige organisasjoner lokalt i den enkelte kommune. Sparebankstiftelsen Hedmark og Sparebankstiftelsen DNB har bevilget 14,3 millioner kroner til prosjektet.

Lokale leverandører

Dagsturhytta Innlandet er tegnet av RAM arkitektur på Lillehammer, og er lett gjenkjennelig med sin enkle kileform. Hyttene blir levert av det Vågå-baserte selskapet Brun Bygg AS. Selskapet støtter seg på lokale underleverandører, slik som Gudbrandsdal massivtre, Skjåk allmenning og Langmårkje allmenning. Dagsturhytta er oppført i massivtre med ytterkledning.

Bruksregler

  • Det er ikke tillatt med overnatting i dagsturhytta. 
    Publikum må ha med egen ved til fyring i vedovnen. 
  • Ringsaker kommune ber publikum lese ordensreglene som henger på veggen inne i hytta 
  • Forlat hytta slik du ønsker å finne den, og ta med søppel hjem.