–  Vi har god erfaring med brillene, og de er til stor glede for pasientene. Mange synes det er moro å oppleve noe nytt, og VR er en fin måte å få til dette i trygge omgivelser, forteller Lise Sørum ved Moelv sykehjem.

Lever seg inn i videoen

En av pasientene som setter pris på å bruke VR-briller er Sverre Sveen. Han er spesielt glad i å se på videoer med ulike dyr i, da han er fra gård.
 
– Sverre sier alltid ja når vi tar frem brillene, og vi ser at han blir i godt humør av å se ulike dyr. Både gårdsdyr og mer eksotiske dyr som løver og elefanter. Verden inne i brillene virker veldig ekte, og vi ser at både armer og bein «går», og at han lever seg inn i det som skjer i videoen. 

Mange muligheter

I tiden fremover ønsker VilMer å gjøre VR-opplevelser lettere tilgjengelig både for beboere på sykehjem og eldre hjemmeboende.
 
– Vi planlegger en egen seksjon på nettsiden vår med utvalgte VR-opplevelser som kan spilles av fra samme grensesnitt som de ansatte i dag benytter til å finne digitale opplevelser til sine beboere, sier Margrethe Nordby i VilMer. 
 
Det vil da fungere slik at ansatte bruker en styringsenhet, for eksempel en iPad, til å spille av og følge med på filmene som aktuelle beboere opplever i sine VR-briller. Slik kan ansatte for eksempel arrangere «fellesturer» til europeiske hovedsteder. Etter hvert vil det også være mulig å se gamle bilder fra Ringsaker.

Mindre uro og ubehag

VilMer ønsker å satse på VR-teknologi da studier viser at forskjellige brukergrupper kan oppleve mindre uro og ubehag.
 
– VilMer har på landsbasis arrangert tusenvis av VR-seanser for grupper av eldre på sykehjem, og vi motiveres av de mange og synlige positive effektene som vi observerer. Det er lett å se at mange brukere lar seg stimulere av det de opplever gjennom VR-brillene. Ansatte på sykehjemmene har fortalt oss om beboere som har vært i godt humør og snakket mye mer enn de pleier i etterkant av VR-opplevelser. Det er mulig å se at enkelte glemmer «vondtene», og flere mimrer og forteller om lignende opplevelser fra gamledager når de tar av seg brillene, forteller Nordby.

Hva er VR?

VR står for virtual reality, eller virtuell virkelighet på norsk, og er en type informasjonsteknologi som skaper en illusjon av å være et annet sted. 
 
VR-brillene dekker hele synsfeltet til brukeren, slik at det visuelle sanseinntrykket kun fokuserer på videoen brillene viser. Ved hjelp av den naturtro effekten brillene gir, blir brukeren mindre bevisst på virkeligheten rundt seg. Denne effekten kalles for immersjon.  
 
Når brukeren beveger hodet opp, ned eller til siden, vil videoen flytte seg i takt med bevegelsene. På denne måten får brukeren en opplevelse av å være til stede i de omgivelsene som blir vist i brillene, selv fra godstolen hjemme.