Vannlekkasjen oppstår i kuldeperioder når vannrør fryser. Når vann går fra flytende til fast form utvider det seg. Dersom vannet ikke har god nok plass til denne utvidelsen, vil det sprenge vannrørene. 

– Selve lekkasjen oppdages ofte ikke før vannrørene tines, gjerne i forbindelse med en mildværsperiode. Da tines isproppen og vannet fosser ut. Forrige helg hadde vi to større vannlekkasjer grunnet frostsprengning, blant annet i en boligblokk der vannet stod tre meter i kjelleren, forteller brannsjefen. 

Brannmenn som jobber med å fjerne vann i en parkeringskjeller etter vannlekkasje

Forebyggende tiltak

– Vi er nå inne i en ny kaldværsperiode. Det er meldt mildere vær fra søndag, og vi forventer flere vannlekkasjer i uka som kommer, sier han. Mercer sier at det er en del tiltak man kan gjøre som forebygger at rør fryser. Det viktigste er å sørge for tilstrekkelig høy temperatur.

  • Ha tilstrekkelig varme på i rom med vannførende rør – rom som holder lave temperaturer vinterstid går ofte under frysepunktet i kuldeperioder
  • Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger
  • Gjør deg kjent hvor du har hovedstoppekran. Den bør rutinemessig stenges og åpnes for å sikre at den ikke setter seg

Når uhellet er ute

Dersom vannlekkasje oppstår, er det ting du kan gjøre for å begrense skadene.

  • Stopp tilførsel av vann  - bruk stoppekran
  • Om du ikke klarer å stoppe vannlekkasjen – ring rørlegger
  • Ved akutte tilfeller ring 110 – brannvesenet vil hjelpe deg så godt de kan
  • Ta kontakt med eget forsikringsselskap

James Mercer opplyser at brannvesenet også kan bistå med å pumpe ut vann, som bidrar til å forhindre sekundærskader. Dette er en tjeneste gjennom Restverdiredningen (RVR), som er et samarbeid mellom brannvesenet og forsikringsnæringen.