– Ringsaker kommune har lang erfaring med og god kompetanse i mottak av flyktninger. 23. mars vedtok formannskapet i Ringsaker å ta imot og bosette 150 flyktninger i tråd med anmodningen gitt av IMDi, sier assisterende rådmann i Ringsaker, Espen Hvalby.

Nå rigges hele kommunens tjenesteapparat for å imøtekomme flyktningene på en så god måte som mulig. 

– Enhetene i kommunen jobber sammen for å kunne gi et godt bosettings- og integreringstilbud. Flyktningarbeidet involverer en rekke enheter i kommunen. Disse har hver for seg og i samarbeid, ansvar for flyktninger innenfor sine fagområder, legger Hvalby til. 

Ekstra fokus på barna

Kommunalsjef for oppvekst i Ringsaker, Anne Kari Thorsrud, forteller at skoler og barnehager i Ringsaker forbereder seg på hvordan de best mulig kan ta imot ukrainske barn på en trygg og god måte som gjør at barna og deres foresatte føler seg velkomne.

– Når vi vet hvor barna bosettes, starter det umiddelbare arbeidet med å skaffe barnehageplass eller plass i skolen i nærmiljøet. Vi ønsker at barna skal inn i skoler og barnehager så raskt som mulig for å få en trygg havn og struktur på den nye hverdagen sin, sier Thorsrud.

Inkludering i lokalmiljøet og i fellesskapet er viktig, og i dette spiller barnehagene og skolene en viktig rolle. 

– Språket kan være en hindring, men vi har god erfaring med bruk av tolketjenester. I Ukraina starter elevene med fremmedspråk i 2. klasse, og 90 % har engelsk som sitt vanligste fremmedspråk. Dette gjør det lettere å kommunisere med barna. Traumatiserte elever som har behov for ekstra oppfølging, vil få dette via skolen i samarbeid med andre tjenester, som helsestasjonen, PPT og BUP, legger Thorsrud til.

Foreløpig skal de ukrainske barna få tilbud om plass i eksisterende barnehager og skoler, og enhetene skal bemannes opp deretter. 

Bosettes urbant

Flyktningene skal bosettes i Brumunddal og Moelv. Bosettingen skjer i kommunale boliger eller i boenheter der kommunen har tilvisningsavtale. Urban bosetting er viktig for å sikre nærhet til tjenester, servicetilbud og kollektivtransport. 

– Vi tenker langsiktig når vi bosetter flyktninger, og jobber på spreng med å klargjøre boenheter i nærhet til kommunale tjenester. Så langt er 10 enheter klargjort, de fleste fullt møblert – og vi vil klargjøre flere enheter i ukene som kommer, sier bygg- og eiendomssjef Petter Granum.

– Bygg og eiendom tildeler boligen når vi vet hvem som kommer og voksenpedagogisk senter klargjør leiligheten, med god hjelp fra frivilligheten. De siste ukene har frivillige fra Røde kors blant annet hjulpet til med å skru sammen IKEA-møbler for å få leilighetene ferdig innredet, legger han til.  

Roser frivilligheten

– Det er heldigvis ingen sak å være beredskapskoordinator når det er så mange som vil hjelpe til! Røde kors, sanitetsforeningene og Lions har allerede vært til stor hjelp med å klargjøre leiligheter. Rotary og Soroptimistene er også beredt til å bidra, sier beredskapskoordinator i Ringsaker kommune, Astrid Finneid.

Hun har en klar oppfordring til ringsaksokninger som ønsker å hjelpe.

– Ta kontakt med frivilligheten i Ringsaker! Det er mange foreninger og frivillige organisasjoner som har behov for ekstra hender, sier hun. 

Kommunen vil komme i kontakt med flyktningene

– Det er viktig at flyktninger som befinner seg i Ringsaker tar kontakt med kommunen slik at de kan bli registrert, får et såkalt d-nummer og med dette få krav på hjelp fra det offentlige. Registrering skjer via nasjonalt ankomstsenter på Råde. Det er bare flykninger som er bosatt av IMDi som har rett til å delta på introduksjonsprogram og som får andre sosiale tjenester, sier Hvalby.

Ringsaker kommune vil innen kort tid kunngjøre et åpent møte for ukrainske flyktninger i vår kommune. Hensikten med møtet er å skaffe en oversikt over hvem som er her, hvor de bor og hva de trenger hjelp til.

Foto (f.v.): Assisterende rådmann Espen Hvalby, kommunalsjef oppvekst Anne Kari Thorsrud, beredskapskoordinator Astrid Finneid og bygg- og eiendomssjef Petter Granum.