Til helgen starter årets kulturminnedager. I samarbeid med ulike aktører presenterer Ringsaker kommune et variert program.

– Vi håper denne uken vil favne både barn, godt voksne og oss midt imellom, sier assisterende kultursjef, Marthe Sørby. 

Teatertur for barn

Det er barna som får gleden av å starte uken med en teatertur til bygdeborgen på toppen av Trostberget på Nes søndag 4. september kl. 16.30. Her venter selveste småkonge «Sverre» som for 1500 år siden forsvarte Nes mot ytre fiender. Det er skuespiller Anders Refsdal som forteller historien om bygdeborgen og livet rundt.

– Det er viktig for oss å formidle vår kulturhistorie til nye generasjoner. Derfor er vi glade for å kunne invitere til kulturminnetur sammen med Barnas Turlag, sier Sørby. 

I løpet av en intens uke, fra søndag 4. til søndag 11., tilbyr kommunen hele seks ulike arrangement som setter kulturminner på agendaen. Alle er gratis og uten påmelding, og programmet er del av de nasjonale kulturminnedagene. 

For de nysgjerrige

Torsdag 8. september åpner Mokværn gård i Moelv dørene inn til sine nyoppussede stuer og kjøkken. Her vil vertinne Bodil Dæhli Johansen og mannen, byggmester Tor Henning Johansen, gi gode råde om hvordan pusse opp en gammel bolig som skal huse en moderne familie. Her kan du også få inspirasjon til et bærekraftig interiør. I tillegg kommer lokalhistoriker Roger Andreassen og forteller historien om Moelv og Mokværn.

– Sitter du på et eldre hus du ønsker å forbedre, bør du kjenne din besøkelsestid. Og er du kun nysgjerrig på hvordan det ser ut inni dette flotte huset som ligger så sentralt i Moelv, er du også hjertelig velkommen, sier Sørby. 

Quiz og god mat

Et skikkelig lavterskeltilbud er den historiske quizen på Hjørnet Gastrobar i Brumunddal tirsdag 6. september. Veldre Historielag stiller med quizmaster og spørsmål. Her får du testet både generell og lokal historiekunnskap. Hjørnet tilbyr mat og drikke.

– Vi arrangerte dette også i fjor, og det ble en veldig artig og uhøytidelig kveld. Ta med deg vennegjengen, kollegaene eller familien. Kultur stiller med eget lag, avslører Sørby, som håper på kraftig konkurranse. 

Viktig formidling

Ringsaker har en rik kulturarv som skal bevares, forvaltes og formidles. Informasjon og formidling av kunnskap er godt vern og viktig i forvaltning av kulturminnene i Ringsaker. 

– Kulturminnene blir mer interessante når historiene bak dem blir kjent. Det er dette vi prøver på under disse kulturminnedagene, og det er derfor disse arrangementene er så viktige, sier Ragnhild Nilsen Austdal, fagansvarlig for kulturminner i kommunen. 

Skrivekurs og turer

Også biblioteket har satt kulturminner på programmet denne uken. Mandag 5. september inviterer de til skrivekurs på biblioteket i Brumunddal. Der gir forfatter Kristi Kinsarvik gode råd om hvordan du kan skrive ned din egen og familiens historie. 

– Dette er et enkelt kurs på litt over to timer som ikke krever noe forkunnskap, kun et ønske om å ta vare på egne minner, sier biblioteksjef Mette Westgaard. 

De to siste arrangementene på programmet er en tur med kulturlos Kjell Hauge til Langkloppmyra torvstrøfabrikk og Auersmoen seter i Nes Almenning og en tur langs Præstvegen søndag 11. september. Sistnevnte arrangeres i samarbeid med Veldre Historielag. 

Egen turserie

Ragnhild Nilsen Austdal minner også om turserien «Ti på hjul», som går fram til og med uke 41. Her kan du utforske ti ulike kulturminner i Ringsaker til fots eller via sykkel eller bil. Turene har en egen turbrosjyre, og ved hver post er det mulig å søke mer opp mer informasjon om det enkelte kulturminnet. 

– Alle som har fullført ti turer og sendt inn turbrosjyrer innen 1. november, er med i trekningen av flotte premier, sier hun. 

Hele programmet for Kulturminnedagene finner du her