– Vi er stolte av årets program, og vi håper mange benytter anledningen til å få med seg de spennende foredragene og samtalene, sier biblioteksjef Mette Westgaard.

Kvinneuka arrangeres av Brumunddal sanitetsforening, Ringsaker Soroptimistklubb og Ringsaker bibliotek. Kvinneuka er støttet av Damm Express.

Kåss Furuseth til Moelv

I morgen feires kvinnelige komponister når den prisvinnende pianisten Mira Hsinbei Sagmo gjester biblioteket i Brumunddal. Dette er en lunsjkonsert man bør få med seg.

Samme kveld kommer Else Kåss Furuseth til Moelv kulturhus til et varmt møte med biblioteksjef Mette Westgaard. Kåss Furuseth er en prisbelønt og folkekjær TV-personlighet som er kjent for å by på seg selv. Raushet og åpenhet preger også hennes to bøker, der hun tar opp tabubelagte tema og stiller viktige spørsmål.  

Sterkt om psykisk helse

Et sterkt møte blir det også, når Sofie og Ellen Frøysaa møter journalist Brynhild Marit Berger Møllersen i samtale. Datter og mor Frøysaa har skrevet boken «Alt bra?», der de forteller om hvordan de møtte skolen og helsevesenet da Sofie ble psykisk syk i tenårene. Ellen strevde med å nå fram til datteren, og kjempet for å skaffe henne hjelp. Sofie kjente på utenforskap og sine tabubelagte psykiske lidelser.

– «Alt bra?» skildrer blant annet hvordan familiedynamikken endrer seg når en i familien blir syk. Dette blir et sterkt møte der man blant annet vil komme inn på forventninger, frykt, dårlig samvittighet og skam, og viktigheten av å bli trodd og tatt på alvor, sier biblioteksjefen.    

Ensomhet og kvinnehelse

Neste uke står Anne Lise Mellbye på programmet ved Moelv Frivilligsentral med sitt foredrag «Bank på døren». Her tar hun opp viktige spørsmål rundt ensomhet, og hva hver av oss kan gjøre for å motvirke det. Mellbye, som i dag leder Eldrerådet i Ringsaker kommune, har lang erfaring fra kommunestyret, og før det har hun jobbet med forsvar og beredskap på nasjonalt nivå.  

Kvinneuka 2024 runder av med en helaften i Teatersalen i Brumunddal. Kvinnehelse står i fokus, når professor i medisin, Anne Spurkland, i sitt foredrag snakker om autoimmune sykdommer. Lege og gynekolog Johanne Sundby holder foredraget «Kvinnehelse fra vugge til grav», mens sanger og formidler Lill Regine Skaug åpner opp om tabubelagte tema og deler sin historie med alvorlig overvekt og psykiske helseutfordringer. Tove Merete Mangset og Ragnhild Ellefsæter binder kvelden sammen som programledere.