– Nye Moelv sykehjem er et stort løft for tjenesten, for brukerne og for alle de ansatte som har vært tålmodige over lang tid. Dette blir et naturlig samlingspunkt som legger godt til rette både for det gode tjenestetilbudet og for at pårørende skal kunne besøke sine nærmeste i lett tilgjengelige og trivelige omgivelser, sier kommunedirektør Jørn Strand.

Fleksibelt og tilrettelagt

Bygget som reiser seg i Bettavegen i Moelv blir et av de mest teknisk avanserte byggene som Ringsaker kommune har når det står ferdig. 

– Det har vært god involvering av både ansatte og brukerrepresentanter underveis i prosjektet, og de har bidratt sterkt til at dette skal bli et sykehjem hvor det er godt å både bo og jobbe, sier Sverre Rudjord, kommunalsjef for helse og omsorg.

Det totale arealet for nye Moelv sykehjem er 6.590 m2. Sykehjemmet vil ha 60 sykehjemsplasser med hjemlig preg. Rommene er bygd på en måte som er tilpasset driften av sykehjemsplassene.

– Alle rom har skinne for takheis. To av rommene er større, og tilrettelagt for beboere med større hjelpemidler. To og to rom har dør mellom seg, slik at det ved behov kan etableres to ektefellerom. Det er også egne besøksrom for pårørende, rapporteringsrom, skyllerom, rentrom og så videre. Beliggenheten ved siden av omsorgsboligene gjør at man i framtida lettere vil kunne gi et trygt og godt tilbud til personer i omsorgsboliger som er for friske til å bo i sykehjem, men samtidig ikke friske nok til å bo alene i eget hjem, sier Rudjord.

Avansert og hyggelig

For å oppnå driftsløsninger for effektiv tjenesteutøvelse, rasjonell drift og god logistikk er bygget utformet som en stjerne. I senter av stjernen er det plassert fellesfunksjoner som understøtter driften av avdelingene.

– På denne måten kan man samle funksjoner uten at det går på bekostning av avstand. Beboernes rom er plassert ut i «armene», slik at man unngår å måtte gå gjennom en avdeling for å komme til en annen. Det gir mindre gjennomgangstrafikk og et roligere miljø, sier Petter Granum, sjef for bygg og eiendom.

Sykehjemmet vil ha 16 plasser for dagaktiviteter i fleksible arealer som kan benyttes av frivilligheten utenom dagaktivitetens åpningstider. 

– I tillegg er det lagt til rette for et religionsnøytralt seremonirom, rom for fotpleier og for frisør, ei kantine og kontorer for merkantilt personell. Det er lagt opp til fleksible og fremtidsrettede tekniske løsninger, som eksempelvis stort solcelleanlegg på tak. Det er også vannbåren varme, bergvarme, behovsstyrt ventilasjon, solskjerming, anlegg for reservestrøm, døgnrytmelys og mye annet. Sykehjemmet oppnår krav til passivhus og får energimerke A, forteller Granum.

Utendørs tilrettelegging

Sykehjemmet ligger svært sentralt i Moelv by, og er lett tilgjengelig for besøkende og for ansatte. 

– Sykehjemmet gir et løft i gatestrukturen rundt bygget også, og adkomsten er universelt utformet og godt tilrettelagt for myke trafikanter. For beboerne etableres det en egen skjermet sansehage, med direkte tilgang til området på bakkeplan, opplyser Sverre Rudjord.

Kommunedirektøren er godt fornøyd med framdriften på bygget, og ser fram til å kunne åpne dørene til det nye sykehjemmet. 

– Det å kunne tilby våre eldste sykehjemsplass med slike fasiliteter, og å gi våre medarbeidere gode arbeidsvilkår i et moderne, godt tilrettelagt bygg, det er viktig – både for å gi beboerne et godt tilbud, men også for å være attraktive for personer med helsefaglig bakgrunn i framtida. Og så vet vi at et nytt Mjøssykehus står på trappene. Forholdene ligger godt til rette for en spennende utvikling av Moelv i årene fremover, og byggingen av nye Moelv sykehjem er en viktig faktor i byggingen av Moelv by, avslutter han.