– Vi ønsket å vise frem mangfoldet i matkulturen, viktige miljøperspektiv og ressursutnyttelse, sier Anniken Nygard Nergard som underviser ved Geitmyra.

Geitmyra Ringsaker inviterte SFO-barn til å fordype seg i samisk matkultur.

– En av de beste måtene a bli kjent med ulike kulturer på, er gjennom maten. I vinterferien fikk barna bli kjent med – og lage mat av – tradisjonelle råvarer. Vi har mye å lære av den samiske kulturen. Samene vet hvordan vi utnytter hele dyret og lager god og næringsrik mat. 

Barna fikk blant annet være med og lage voessjeme-bearkoe og laejpieh. Og det ble blodpannekaker med multe- eller tyttebærsyltetøy til dessert. 

– Dagene startet med velkomst i lavvoen med kaffe og kaffeost med reinsdyrskinn, folkeeventyr og bakgrunnsjoik. Vi studerte reinsdyret og snakket om anatomi. Alt av dyret skal brukes. Fra melk til penis. Fra tunge til hjerte. Fra kjøtt til skinn. Barna lærte også om urter, bark, blader og rotter. 

Tirsdag 1. mars besøkte Susanne Valle fra Urhjertet til Geitmyra. Susanne lærte barna om samisk historie og kultur.