Da Inger Helen og Jørn fikk tvillinger høsten 2020, forandret hverdagen seg. Bak seg hadde de et tøft svangerskap som også ble preget av covid-19 pandemien. De var innflyttere i Ringsaker og hadde ikke familie i nærheten. Uten særlig nettverk og med to spebarn å ta vare på, føltes det ganske overveldende. Det ble lange netter uten mye søvn og hverdagen ble slitsom. Selv om det å få tvillingene var en drøm som gikk i oppfyllelse, var det også utfordrende. 

– Vi fikk tips om Home-Start Familiekontakten fra fysioterapeuten som kom hjem til oss for å behandle tvillingene. Det ble en helt ny hverdag, forteller Inger Helen.

Stor støtte

Gjennom koordinator Kjersti Marita Gresseth i Ringsaker kommune fikk familien kontakt med familiekontakt Aagot Nilssveen.

– Tiden før og etter Aagot er som natt og dag. Jeg var helt fortvilet da hun kom inn døren her for første gang, men med henne og de timene hun har vært her, har jeg blitt roligere også. Hun har vært en utrolig god støttespiller i en sårbar tid, sier Inger Helen.

Aagot på sin side synes det er veldig trivelig å kunne hjelpe familien, og trives svært godt med dem. 

– Det er veldig givende å være familiekontakt, det gir så mye påfyll! Det er godt å kunne være til hjelp og spennende å bli kjent med nye mennesker. Det krever så lite av meg, og når det da kan bety så mye for noen andre, er det jo helt fantastisk, sier hun.

Aagot gikk kurs hos HSF Ringsaker for å bli familiekontakt i 2020 og har vært i to ulike familier. 

Behov for flere familiekontakter

Home-Start Familiekontakten har vært i Ringsaker i fire år, og på den tiden har mange familier fått god hjelp av en frivillig familiekontakt. Selv med pandemi, har 31 familier fått bistand i 2021. Avdelingen har nå 22 familiekontakter, men ønsker seg gjerne flere. 

– Vi ser at behovet fortsatt er litt større enn hva vi klarer å fylle. Vi har som mål at fra en familie tar kontakt med oss skal det ikke gå mer enn tre uker før de har fått en familiekontakt, men der er vi ikke helt enda. Derfor kjører vi i gang nytt kurs for frivillige 26.januar 2022 og håper folk melder seg på om de tenker dette kan være noe for dem, sier koordinator Kjersti Marita.

– Aagot har vært redningen vår. Jeg klarer ikke å se hvordan vi skulle klart oss uten! Hun har vært fantastisk og støttet oss på alle måter, både med gode samtaler og avlastning. Når du går hjemme med to spebarn, er bare det å kunne få ta seg en dusj i fred og ro, eller reise på butikken alene helt magisk! I tillegg har vi fått en god venn, vi har alle fire blitt utrolig glad i Aagot. Og vi gleder oss hver gang hun skal komme, avslutter Inger Helen. 

– Det er veldig gjensidig, understreker Aagot.

Meld deg på!

Dersom du kunne tenke deg mer informasjon, eller vil melde deg på kurset som starter 26. januar, finner du Home-Start Familiekontakten på Facebook

 

HOME-START FAMILIEKONTAKTEN.
•    Et frivillig og forebyggende tilbud til småbarnsfamilier med minimum et barn under skolealder.
•    Tilbyr hjelp og støtte til familier som selv ønsker dette.
•    Hjelpen gis av familiekontakter (frivillige) som besøker familiens hjem 1 gang per uke 2-4 timer, over en periode på ca. 6 måneder. 
•    Målet er å forebygge utvikling av belastninger og stress, støtte familien på det de mestrer og avlaste etter familiens behov.
•    Det er ingen søkeprosess, det er bare å ta kontakt med koordinator, og det er familiene selv som definerer sine behov/utfordringer.