Det er tiende året på rad at Ringsaker orienteringsklubb arrangerer stolpejakt, og derfor er det satt ut hele 100 stolper i år. Odd Rise og Knut Malmo fra o-klubben har sett interessen for stolpejakten skyte fart fra den spede begynnelsen for ti år siden, og har stor tro på mange stolpejegere også i år. 

Får tusenvis på tur

Fra 150 deltakere første året, har antallet stolpejegere økt år for år. I fjor var det 9.950 som tok stolper. I år har duoen en forventning om å tippe 10.000 deltakere.

– Vi bør jo det nå som det er tiårsjubileum, sier de med glimt i øyet.

Og at stolpejakten er populær er det ingen tvil om. Siden stolpene i Brumunddal ble lagt ut forrige helg, er det allerede 1167 som har scannet inn 24664 besøk på stolper i appen. 

Bruker dagsturhyttene

Helgøya har vist seg å være et populært besøksmål også tidligere år, og i år er den ene posten lagt til den nye Dagsturhytta som ble åpnet i fjor høst. Innlandet fylkeskommune og Foreningen Stolpejakten har inngått et samarbeidsprosjekt, med bakgrunn i å støtte opp om nærfriluftslivsaktiviteter i områder tilknyttet dagsturhytter i Innlandet. Målet er å ha Stolpejaktrunder ved alle dagsturhyttene innen 2027, og her er Ringsaker O-klubb og Ringsaker kommune først ut. 

– Dagsturhytta på Skurven ligger jo helt nydelig til ned mot Mjøsa, og er et kjempefint turmål. Vi er veldig glade for at det har blitt satt en stolpe her, så har man et naturlig mål for matpausa når man går på stolpejakt på Helgøya, sier Line Kongssund, som er kontaktperson for Stolpejakta sentralt. 

Godt for folkehelsa

Stolpejakta er et viktig tiltak for å få folk ut og i aktivitet. Det er et ekte lavterskeltilbud, der fargen som angis på stolpen i appen og i brosjyren sier noe om hvor lett tilgjengelig stolpen er. Grønne stolper er lett tilgjengelige, og i mange tilfeller tilrettelagt for rullestolbrukere, mens blå, røde og svarte stolper er gradvis vanskeligere å komme til. 

– Vi har forholdsvis mange grønne stolper, så her kan alle delta, understreker Odd Rise. 

Sammen med andre tiltak som eksempelvis populære «Ti topper» bidrar Stolpejakta til bedre folkehelse. Ringsaker kommune har også laget et nytt friluftskart som viser fine sykkelruter, turstier og skiløyper rundt omkring i kommunen.

– I fjor hadde vi 205.000 registreringer på stolper. Hvis vi sier at avstanden mellom hver stolpe i snitt er 200 meter, tilsvarer det halvannen gang rundt jorda. Så at det bidrar til økt aktivitet for mange, er helt klart, mener Knut Malmo.

God tilgang

Stolpejaktkartet og turkort for «Ti topper» kan hentes på Innbyggerservice i Brumunddal, Turistkontoret i Brumunddal, ved bibliotekene i Brumunddal og Moelv, hos utvalgte butikker i hele kommunen og på Wood Hotel.