§ 1 Formål

1.1 Virkeområde

Vedtekten gjelder for skolefritidsordningen (SFO) i Ringsaker.

1.2 Definisjon

Skolefritidsordningen er et omsorgs- og fritidstilbud utover den obligatoriske skoledagen for barn på 1.- 4. trinn og for barn med særskilte behov på 1.- 7. trinn, jf opplæringslovens § 13-7.

1.3 Verdigrunnlag og innhold

Skolefritidsordningen i Ringsaker skal være en pedagogisk tilrettelagt virksomhet. Den skal inngå som en naturlig del av skolens øvrige virksomhet og bidra til helhet og sammenheng i barnas hverdagsliv gjennom nært samarbeid mellom hjem, skole og lokalsamfunn.

Skolefritidsordningen skal ta utgangspunkt i og være preget av barns behov for lek, omsorg og sosial læring. Den skal bidra til å utvikle barnas evne til samarbeid og fremme flerkulturell forståelse. Tilbudet skal stimulere barnas naturlige nysgjerrighet og kreativitet og være tilpasset barnas individuelle behov.

Skolefritidsordningen skal drives henhold til nasjonale føringer og til enhver tids gjeldende rammeplan.

Skolefritidsordningen er utover dette opprettet og organisert i henhold til kommunale vedtak.

§ 2 Eierforhold

De kommunale skolefritidsordningene eies og drives av Ringsaker kommune.

§ 3 Opptak

3.1 Vilkår for å opprette SFO ved den enkelte skole

Det er et vilkår for opprettelse av tilbud om SFO ved den enkelte skole at det ved påmeldingsfristens utløp har meldt seg minimum 15 reelle søkere til fast hel eller delt plass.

3.2 Søknadsfrist

Søknadsfristen er normalt den 1. februar hvert år. Søknad fremmes i elektronisk søknadsskjema fra barnehage- og SFO-portalen som finnes på kommunens nettsider www.ringsaker.kommune.no.

3.3 Opptakskriterier

Barn skal normalt få skolefritidstilbudet ved den skolen hvor barnet er elev, med forbehold om den forutsetning som ligger i pkt. 3.1.
Målet er at alle som ønsker, skal få tilbud om skolefritidsordning. Dersom ikke alle som ønsker plass kan tas opp ut fra kapasitetshensyn ved skolen, skal det ved prioritering legges vekt på følgende kriterier:
• Barn med spesielle behov, dersom det foreligger anbefaling fra sakkyndig instans.
• Barn av enslige forsørgere i arbeid utenfor hjemmet eller under utdanning.
• Barn med begge foreldre/foresatte i arbeid utenfor hjemmet eller under utdanning.
• Søsken og yngre barn bør til en viss grad prioriteres foran eldre, men det skal også kunne tilstrebes en viss aldersspredning.

Ved ledige plasser kan elever eldre enn 1.- 4. trinn tildeles plass. Påmeldingene vurderes etter de opplysninger som foreligger ved fristens utløp.

3.4 Opptaksperiode

Opptaksperioden varer fra 1. august det år eleven begynner i SFO til 30. juni det år eleven går ut av 4. årstrinn eller sier opp plassen. Det er således ikke nødvendig med påmelding på nytt hvert år.
Foresatte mottar bekreftelse om opptak på e-post. Opptak i løpet av skoleåret kan skje hvis det er kapasitet.

§ 4 Oppsigelse

4.1 Oppsigelsesfrist

Tildelt plass i SFO kan sies opp med en frist på 2 måneder regnet fra den 1. i påfølgende måned etter at oppsigelsen er sendt skolen. Oppsigelse av plass registreres elektronisk i søknadsportalen (Barnehage- og SFO-portalen) på kommunens nettsider. Dette gjøres ved å logge inn på «Mine sider» ved hjelp av ID-porten.

I helt spesielle tilfeller kan rådmannen, etter søknad, fravike oppsigelsesfristen.

Dersom oppsigelser fører til et lavere antall brukere enn 15 barn på hel eller delt plass, kan kommunen vedta å legge ned SFO-tilbudet ved den aktuelle skolen og tilby de gjenværende barna et lignende tilbud ved annen skole. Vedtak om nedleggelse skal varsles skriftlig 3 måneder før det gjennomføres. Vedtaket kan ikke påklages.

Rådmannen gis myndighet til å treffe beslutning, jf. forrige avsnitt, om nedleggelse av SFOtilbudet ved en skole der det etter oppsigelse er blitt for lavt deltakerantall.

4.2 Endring av oppholdstid

Ved endring fra hel plass til delt plass gjelder en oppsigelsestid på en måned fra den 1. i måneden etter at melding om endring er mottatt. Betalingssatsen justeres tilsvarende.

4.3 Flytting

Ved flytting til annen kommune i løpet av skoleåret kan barnet beholde plassen så lenge han/hun er elev ved skolen. Ved flytting innen kommunen får barnet fortsette i skolefritidsordningen ved den nye skolen forutsatt at det er SFO-tilbud ved denne skolen, og det er ledig plass. Dersom det ikke er plass, og det ikke er aktuelt å bruke plassen ved den gamle skolen, må plassen sies opp på vanlig måte med 2 måneders skriftlig varsel. I tillegg foreslås det et nytt punkt knyttet til redusert foreldrebetaling, jf forskrift til opplæringslovens § 1B-3.

§ 5 Betaling for opphold

5.1 Rutiner for betaling av oppholdsavgift

Oppholdsavgiften fastsettes av kommunestyret ved den årlige budsjettbehandlingen.Endring av satsene skjer således normalt ved årsskiftet. Oppholdsavgiften for fast plass faktureres hver måned. Fakturering av tilfeldige enkelttimer, enkeltdager og enkeltuker skjer
i forbindelse med utsendelse av påfølgende måneds oppholdsavgift for fast plass.

5.2 Moderasjonsordninger

Det er fastsatt tre moderasjonsordninger i SFO:
• Redusert foreldrebetaling i SFO for husholdninger med elever på 1.–4. trinn.
• Gratis SFO for elever med særskilte behov på 5.–7. trinn
• 12 timer gratis SFO for elever på 1. trinn. Ordningen utvides til å gjelde elever på både 1.
og 2.trinn fra august 2023.

Betaling for kost holdes utenfor alle moderasjonsordningene. Jf. vedtak i k.sak 107/12 er søskenmoderasjon i SFO fjernet fra 1.8.2013.

5.3 Manglende betaling

Tiltak som iverksettes ved manglende innbetaling av oppholdsavgift framgår av kommunens
økonomireglement § 8.4.3: Ved to måneders uteblitt betaling, eller dersom betalingen gjentatte ganger er uregelmessig, kan plassen gå tapt. All restanse skal være nedbetalt før ny plass innvilges.
Forfalt oppholdsavgift skal være á jour før inntak, bytte eller endring av plass kan finne sted.

5.4 Ved sykdom hos barnet

Fravær under 1 måned gir ikke rett til redusert betaling. Rådmannen kan etter søknad innvilge redusert betaling for fravær utover 1 måned. Dokumentasjon fra lege må følge søknaden.

5.5 Redusert foreldrebetaling

Foresatte kan søke om redusert oppholdsavgift dersom denne utgjør mer enn seks prosent
av husstandens inntekt. Søknader som er sendt før 1.august, gjelder fra 1.august og ut
skoleåret. Søknader som kommer etter 1.august, gjelder fra første hele måned etter
søknadstidspunktet og ut skoleåret. Betaling for kost kan komme i tillegg.

§ 6 Leke- og oppholdsareal

Leke- og oppholdsareal skal være tilpasset den aktivitet som skal drives. Behovene vil være sammenfallende med småskoletrinnets behov for areal, og det kan møbleres etter de samme prinsipper med tanke på sambruk. Hele skolens areal, både ute og inne, skal kunne brukes til skolefritidsordningen utenom belagte skoletimer.

§ 7 Oppholdsalternativer

7.1 Alternativer for fast plass:

En fast dag pr uke: Hele åpningstida den aktuelle dagen, inkludert skoletida.

Delt plass: 12 timer pr uke i tillegg til skoletida.

Hel plass: Over 12 timer pr uke i tillegg til skoletida

Oppholdsalternativene for delt plass (12 t/u) drøftes i skolens brukermedvirkningsorgan.

Nærmere informasjon om hvilke oppholdsalternativer som tilbys for delt plass, gis ved hver

enkelt skole.

7.2 Alternativer for tilfeldig salg:

Enkeltuker i ferier.

Enkeltdager.

Enkelttimer.

Tilbud om enkeltdager og enkelttimer samt enkeltuker i ferier kan bare gis i den grad det

ikke utløser ekstra bemanning.

§ 8 Åpningstider

8.1 Daglig åpningstid

Skolefritidsordningen har åpningstid fra 07.00- 16.30 alle hverdager utenom skoletida (ikke lørdager). Lokale forhold gjør at åpningstidene kan avvike noe mellom de ulike skolene.

8.2 Skoleåret/SFO-året

Skolefritidsordningen er åpen fra 1. august til 30. juni dersom kommunestyret ikke har gjort annet vedtak for den enkelte skole. Skolefritidsordningen er åpen alle hverdager, unntatt lørdager. Skolefritidsordningen stenges f.o.m. julaften t.o.m. 1. januar, samt mandag, tirsdag og onsdag før påske.

8.3 Tilbudet i skolens ferier

Foreldrene må med en frist på 14 dager gi bindende melding om de ønsker å bruke skolefritidsordningen i skolens ferier. Når SFO er åpen, og skolen har ferie, vil tilbudet for barn med delt plass og plass en fast dag pr uke utvides med de timene som normalt ville vært skoletid de dagene barna har plass.

8.4 Planleggingsdager

Det er avsatt 5 planleggingsdager i løpet av SFO-året. Disse dagene er skolefritidsordningen stengt. Planleggingsdagene skal gå fram av årsplan for skolefritidsordningen ved skolen, og skal i størst mulig grad samordnes med skolens kurs- og planleggingsdager.

§ 9 Samarbeid

9.1 Foreldrekontakt

Det kan velges en foreldrekontakt med vararepresentant av og blant alle foreldrene i skolefritidsordningen. Foreldrekontakten kan være medlem i skolens brukermedvirkningsorgan. Foreldrekontakten har de samme oppgavene i forhold til skolefritidsordningen, som foreldrekontakter i forhold til basisgrupper/trinn, så langt det passer.

9.2 Brukermedvirkningsorgan (Samarbeidsutvalg)

Samarbeidsutvalget ved skolen består av foreldrerepresentanter, personalrepresentanter og eierrepresentanter. Foreldrekontakten fra skolefritidsordningen kan være den ene av foreldrerepresentantene i samarbeidsutvalget. For øvrig vises det til gjeldende lovbestemmelser om samarbeidsutvalgets oppgaver og rettigheter.

§ 10 Bemanning og ledelse

10.1 Ledelse

Resultatenhetsleder har et overordnet faglig og administrativt ansvar for skolefritidsordningen. Daglig leder har ansvaret for den daglige driften i skolefritidsordningen. Daglig leder skal være pedagog (fortrinnsvis førskolelærer eller allmennlærer med 6-9 års pedagogikk), evt. barne- og ungdomsarbeider.

10.2 Bemanning

Det skal normalt ikke være flere enn 15 barn per voksen. Ressurser til bemanning med daglig leder og barneveiledere beregnes i forhold til antall barn påmeldt til fast plass, ved siste telledato i juni måned før oppstarten til nytt skoleår..

§ 11 Klagerett

Avslag på plass i skolefritidsordningen er enkeltvedtak og kan påklages etter forvaltningslovens ordinære klagebestemmelser. Klagefristen er 3 uker regnet fra mottatt vedtak. Orientering om klageadgang og klageinstans skal følge vedtaket. Klageinstans er kommunens ordinære klageorgan.

§ 12 Forsikring

Ringsaker kommune tegner ulykkesforsikring for barna i skolefritidsordningen. Denne gjelder også på vei til og fra skolen. Kommunen har ingen erstatningsplikt for barnas eiendeler i skolefritidsordningen.

§ 13 Internkontrollsystem

Ringsaker kommunes internkontrollsystem for skolene gjelder også for skolefritidsordningen.Formålet med internkontroll er å fremme

- arbeidsmiljø og sikkerhet

- vern mot helse- og miljøskader

- vern av ytre miljø mot forurensing

§14 Taushetsplikt og opplysningsplikt

14.1 Taushetsplikt

Alle tilsatte i skolefritidsordningen er pålagt taushetsplikt i henhold til reglene om

taushetsplikt i forvaltningsloven §§ 13 til 13f. Resultatenhetsleder har ansvaret for å gjøre

evt. andre oppmerksomme på reglene om taushetsplikt og praktisering av disse.

14.2 Opplysningsplikt

Personalet i skolefritidsordningen - vanligvis representert ved resultatenhetsleder - har

opplysningsplikt til sosialtjenesten og barnevernstjenesten, jf. §§ 15-3 og 15-4 i

Opplæringsloven.

§ 15 Skyss

Skyss til og fra skolefritidsordningen er ikke skoleskyss. Dersom eleven er funksjonshemmet har eleven likevel rett til fri skyss til/fra SFO, jf. Opplæringsloven § 7-3. Retten omfatter ikke skyss i skoleferiene.

§ 16 Endring av vedtekter

Vedtektene og eventuelle vedtektsendringer av prinsipiell karakter og som medfører økte kostnader, skal behandles og godkjennes i kommunestyret. Rådmannen gis fullmakt til å foreta mindre endringer som ikke er av prinsipiell karakter, og ikke medfører økte kostnader for skolefritidsordningen