Sommerskolen gjennomføres i ukene 25, 26, 31 og 32 fra 09.00 til 15.00. I år et det påmeldt over 850 elever. 

Prioriterer barn og unge

Sommerskolen ble gjennomført for første gang i Ringsaker i 2021 og det var stor interesse for tilbudet. Det første året fikk kommunen statlige midler til gjennomføringen av et sommerskoletilbud. Kommunen har valgt å videreføre tiltaket med bruk av egne midler. 

– Ringsaker kommune ønsket å videreføre et gratis sommerskoletilbud for at barn og unge skal få gode sommeropplevelser og ha det morsomt, samtidig som de lærer noe nytt, sier kommunalsjef Anne Kari Thorsrud.

Likeverdig tilbud 

Elever som avslutter 3.- 6.trinn er påmeldt såkalte «baser», Nes, Moelv, Brøttum, Fagerlund, Mørkved og Stavsberg. 

– Målet er at tilbudet skal nå bredt ut, og vi har derfor valgt å lokalisere sommerskolen ved seks ulike skoler geografisk fordelt i kommunen, sier sommerskolekoordinator Anette Kjelsrud. 

Det er stor variasjon i innholdet, hvor både praktisk tilnærming, utforsking, kreativitet og fysisk aktivitet vil være sentralt. Elevene skal trykke egne motiver på t-skjorter, programmere og løse spennende robotoppdrag og eksperimentere med kjemi. I tillegg vil alle basene ha en turdag til Fønix, Mjøsbadet og Newton-rommet. Ettersom det er mange påmeldte vil svømming i Mjøsbadet og kjemi på Newton-rommet tilbys elever som begynner på 4.trinn, og de eldste benytter tilbudet på Fønix. Basene arrangerer også aktivitetsdager hvor teambuilding, problemløsing og fysisk aktivitet kombineres. I løpet av uka får basene også besøk av profesjonelle aktører som holder kurs i frisbeegolf og musikkproduksjon. Alt i alt en meget variert og innholdsrik uke. 

Stort bidrag fra lokale aktører

Nytt for året er at elever fra 7.-10 trinn kan velge kurstilbud. Det mange varierte kurs å velge mellom: klatring på Helgøya, redesign på Melkespannet/Resirkula, fisking i Bergsbutjernet og bli kjent med Siberian Huskies – begge i regi Hedmarksvidda Husky. Videre kan man velge riding på Åsli, gårdsliv på Ambsødegården, golf med Mjøsen Golfklubb, sjakk på Moelv Frivilligsentral, friluftsliv på Camp Sjusjøen, kreativt skaperverksted og forskerkurs på Newton-rommet, scenekunst med Ringsakeroperaen, E-sport med Brumunddal fotball, gaming/grafisk design og VR på gamingrommet på BRUSK, parkour/skate/sparkesykkel på Fønix, svømmekurs i Mjøsbadet, journalist på Biblioteket i Brumunddal og band på Kulturskolen. Antall påmeldte viser at det er noe for de fleste. 

– Det er helt fantastisk hvordan lokale ressurser har vært positive til å delta på årets sommerskoletilbud. De fleste vi har vært i kontakt med responderer med at de selvsagt vil være med og gleder seg til oppstart. Noen aktører åpner også dørene sine uten at det koster oss noe, og bruker dette som en arena for rekruttering. Alle som har valgt flere kurs har fått tilbud om to forskjellige kurs hver. Det betyr at også for de eldste elevene i år vil det være en spennende sommer i vente, sier sommerskolekoordinator Tone Sigurdsen.  

Unik praksiserfaring 

I tillegg til to sommerskolekoordinatorer består årets stab av lærere, studenter fra lærerutdanningen og assistenter. Flere av assistentene er unge arbeidstagere i alderen 16-18 år, og har sitt første møte med arbeidslivet. 
 
– De vil bli tatt godt vare på av oss og ikke minst teamene ute ved basene. Jeg er helt sikker på at de vil få nyttig erfaring og gode opplevelser sammen med elevene, sier Kjelsrud.

Flere av studenter har jobbet for sommerskolen tidligere. I tillegg er det ansatt nye lærere og studenter med bredere erfaring og flere kompetanser. Sammen med assistentene utgjør de en variert, erfaren og trygg base for elevene.

– Våre ansatte som har vært med tidligere sier at de søker år etter år fordi det er en meningsfull og lærerik sommerjobb, og at de ønsker å skape gode sommeropplevelser for elevene. En jobb hos oss gir dem et godt innblikk i hvordan det er å jobbe i skolen. Som referenter til mange av studentene så vet vi at denne praksisen kan være avgjørende i en jobbsøknad, sier Sigurdsen.