Kommunikasjon, språk og tekst

Vi legger stor vekt på å stimulere barna til å få et aktivt språk. I lek og samtale skal den voksne skape gode relasjoner og samspill som gir barna muligheter til å kommunisere verbalt. Vi mener at et aktivt språk fremmer barnets totale utvikling. Vi har god erfaring med bruk av konkreter, samt storskjerm, I-Pad og språkposer. Dette fanger barnas oppmerksomhet og er også gode hjelpemidler for de flerspråklige barna. Språk brukes i alle situasjoner inne og ute når vi leker, når vi er på tur eller ferdes i trafikken. Vi har fokus på å utvikle barnas språkferdigheter og interesse for bøker. Vi har lesestunder, fordyper oss i ulike bøker og eventyr, bruker rim/regler og sang aktivt i hverdagen.

 

Kropp, bevegelse, mat og helse

Vi ønsker å utvikle barnas motoriske ferdigheter ved å gi varierte utfordringer inne og ute. Vi vil legge til rette for barnets spontane muligheter for fri utfoldelse og egenaktivitet. Leker og utstyr må appellere til aktiv bruk av kroppen. Vi legger stor vekt på lek i naturen, her gis den beste stimulansen når det gjelder stimulering av balanse, koordinasjon, utholdenhet og utfordringer. Dette uten prestasjonskrav fra omgivelsene. Vi bruker sansene vår når vi er ute på tur langs vegen, i skogen eller i lek og aktivitet på utelekeplassen. Vi jobber med finmotorikk; vi klipper, tegner, maler, pusler puslespill o.l. Vi har en dagsrytme som tar hensyn til barns individuelle behov for mat, søvn og hvile. Vi har fokus på sunt kosthold i barnehagen. Innsikt i matens opprinnelse, produksjon og veien fra mat til måltid.

Vi er opptatt av å ta barnas psykiske helse og følelser på alvor, bla. gjennom å ha fokus på hvordan kroppen vår føles når man er lei seg, sint, glad, trist osv. Det er lov å kjenne på de ulike følelsene. Vi snakker om hvordan man kan gi uttrykk for dem på en god måte, og hvordan man kan være en god venn når man ser at andre strever og trenger litt hjelp.

 

 

Kunst, kultur og kreativitet

Innenfor dette fagområdet skal barna få ta i bruk fantasi, kreativ tenking og skaperglede. Barnehagen vår har et stort mangfold og dette er noe vi også markerer og synliggjør gjennom barnehageåret.

Sang og musikk skaper glede og samler barnegruppa. Sang og musikk skal utløse spontanitet, livskraft og glede. Vi ønsker at barna skal lære tekstene i sangene, da dette utvikler både språket og mestringsgleden i samspillet med de andre. Barna skal få erfaringer med ulike musikkgenre, fra barnesanger til klassisk musikk.Vi skal bidra til at kulturelt mangfold blir en berikelse for hele barnegruppa.

Drama/teater/dans er en videreføring av barns rollelek. Den voksne leder barna inn i ulike situasjoner hvor hele sanseapparatet får næring, og hvor barna både får gjenkjenne, oppdage og lære. Vi bruker tekster fra lyrikk, sanger og eventyr og viderefører dette i dramaaktiviteter. Når vi har mulighet, deltar vi på ulike kulturelle arrangementer tilpasset barnas alder. Det er også viktig for oss å bli kjent med tradisjoner i de ulike kulturene vi har tilknyttet barnehagen.

Forming handler om å bli kjent med ulike teknikker og ulike materialer gjennom gode prosesser og samspill. Aktiviteten skal utløse mestringsglede og estetiske opplevelser. Det skapes også ting av det vi finner på tur ute i naturen. Alle barna har sitt personlige uttrykk og det er viktig at vi følger barna i prosessen, slik at vi styrker deres opplevelse og gleden over å skape noe. Barna våre skal oppleve voksne som er engasjerte i skaperprosessen.

Natur, miljø og teknologi

Det er viktig for oss å være ute i naturen. Vi ønsker å gi barna utfordringer og motivasjon til uteliv gjennom alle årstider. Barna skal få mulighet til bli kjent med elementene i naturen som vi omgir oss med. Vi følger de ulike årstidene, sanser hva som skjer i naturen og har samtaler om det tilpasset barnas alder. Vi er så heldige å ha skogen like i nærheten og her ligger mange muligheter til estetiske opplevelser, læring og forståelse av sammenhenger.

Vi har fokus på miljøet og hvordan vi kan ta vare på det. Vi lærer at vi ikke skal kaste søppel i naturen. Det kastes i en søppelkasse eller tas med til barnehagen og sorteres der.

Vi lærer om dyr og planter ved å utforske, undre oss sammen, lese bøker/se på bilder og gjennom samtaler. Barna skal oppleve, utforske og eksperimentere med naturfenomener og fysiske lover.

Antall, rom og form

For å stimulere til matematisk tenking må barnehagen også gi dette plass i hverdagen. Barna skal få kjennskap til grunnleggende matematiske begreper. Vi skal motivere barna til å utforske former, mønster, leke med tall, sortere og sammenligne. Det handler også om å stille spørsmål, resonnere, argumentere og søke løsninger. De voksne må ikke se på matematikk som et teoretisk fag, men tvert om et praktisk og nyttig element i vår hverdag. Matematisk tenking kan flettes inn i de fleste aktiviteter.

Vi skal jobbe med geometriske former (sirkel/runding, trekant, kvadrat/firkant og rektangel), tall og mengder (telle til 10, telle baklengs til 7, alle-ingen-noen-få-mange), posisjon, plassering og lokalisering (foran-mellom-bak, før-etter, over-gjennom-under, øverst-nederst), størrelser og sortering (hel-halv, lang-kort, full-tom, lik-ulik, høy-lav, stor-liten, tung-lett, tykk-tynn, mye-lite, størst-minst).

Etikk, religion og filosofi

Barnehagen skal reflektere og respektere det mangfoldet som er representert i barnehagen. Vi ønsker et fargerikt fellesskap hvor barn og voksne fra ulike miljøer skal tolerere og respektere hverandre. Alle skal være synlige i miljøet og gis muligheter til å utvikle gode fellesskap. Det er viktig at barna gis anledning til ro, undring og tenking, samtaler og fortellinger. Vi har fokus på det å respektere hverandre og å utvikle empati for andre. Det er viktig at vi kan ta vare på hverandre og være gode med hverandre. De voksne bistår barna i konfliktsituasjoner og hjelper de med å løse eventuelle konflikter på en god måte. Det er viktig at vi er bevisste på og jobber forebyggende for å avverge mobbing og utestengelse. Det er utarbeidet en egen handlingsplan for dette arbeidet.

Vi undrer oss sammen over de små miraklene vi opplever i og utenfor barnehagen. Vi voksne skal være åpne og lyttende, vi skal undre oss sammen med barna og vise at vi heller ikke har alle svarene.

Vi ønsker barn som er glade i bygda si, og stolte av hjemplassen sin. Dette er viktig for å kunne tolerere andre kulturer og tradisjoner. Foreldre og personale må sammen formidle og utvikle de gode verdiene vi omgir oss med. Barnehagen skal reflektere og respektere det mangfoldet som er representert i barnehagen, samtidig som vi skal ta med oss verdier og tradisjoner i den kristne og humanistiske arv.

Grunnleggende verdier som fellesskap, omsorg og menneskeverd og retten til å være forskjellige, tilgivelse og respekt for liv, likeverd og nestekjærlighet er grunnleggende verdier våre barn skal oppleve i det daglige livet i barnehagen. Dette er sentrale samfunnsverdier som skal legges til grunn for omsorg, danning, lek og læring i barnehagen.

Nærmiljø og samfun

Barna skal være aktive medspillere gjennom hverdagen. Barna skal få oppleve verdien av samarbeid, som et første steg til demokratisk tenkning og forståelse. Revidert rammeplan fra 2017 poengterer viktigheten av at barna skal medvirke, at barns meninger skal tillegges vekt og at de voksne ut fra dette legger sine planer og tar ansvar. Alle skal føle at de blir tatt på alvor og er betydningsfulle.

Barnehagen skal bidra til at barna møter verden utenfor med tillit og nysgjerrighet. Foreldre og besteforeldre er viktige samarbeidspartnere og forbinder barnehagen med nærmiljø og samfunn. Turer ut av barnehagen og deltagelse på ulike kulturarrangement gir også barna erfaringer med samfunnet utenfor.

Barnas ulike erfaringer fra hjem, omgangskrets og reiser vil kunne gi kunnskap om ulike samfunn. Fagområdet omfatter også medienes betydning for barnas hverdag. Barna skal også få kjennskap til våre nasjonale minoriteter og vår urbefolkning samene.