– Nei, er det sant?, utbryter Eva Solfrid B. Byenstuen når vi ringer og gratulerer.

Eva, mannen Bjørn Henning og barna Bjørn Magnus (14) og Alice (12) har besøkt ti ulike kulturminner rundt om i hele Ringsaker kommune. De har både gått og syklet.   

– Dette er en fin måte å få ungdommene med ut på tur. Vi kan lokke med turmål som har spennende historier knyttet til seg, sier Eva.

Sammen med datteren venter nå både middag og overnatting på Wood Hotel i Mjøstårnet. 

Trim og kunnskap

I formidlingsprosjektet «Ti på hjul» blir du kjent med Ringsakers kulturarv. Hvert år lages det turer til ti utvalgte kulturminner. Turene har en egen brosjyre, og ved hver post er det mulig å søke opp mer informasjon om det enkelte kulturminnet. De som tar fem turer eller mer og sender inn utfylt turbrosjyre, blir med i trekningen av ulike premier.

– Men for å vinne hovedpremien må man besøke alle ti plassene. Det hadde Eva. De andre vinnerne vant både tur med Skibladner, billetter til Maihaugen, Fredagskaffe på Prøysenhuset og det nydelig puslespillet «Baldisholteppet», sier kulturrådgiver Ragnhild Nilsen Austdal.

Hun merker en stadig større interesse for turserien, og i år ble det trykt opp hele 6.000 brosjyrer.

– Dette er god folkehelse. I tillegg gir det kommunen en unik mulighet til å spre kunnskap om alle våre fantastiske kulturskatter. Denne kunnskapen kan jo publikum også få fra sofaen, om de har turkortet lett tilgjengelig, sier Austdal.

Turer for alle  

Eva Solfrid B. Byenstuen går for en svært aktiv turvariant. Hun slår ofte sammen kodesanking både til Ti på hjul, Ti topper og Stolpejakten.

– For en super måte å komme seg ut på! Det fine med Ti på hjul-turene, er at de er så lett tilgjengelig. De aller fleste målene kan du nå også med barnevogn. Du trenger heller ikke være i topp form,  sier hun.

Byenstuen er opprinnelig fra Øvre Vang og bruker Ti på hjul-turene til å bli bedre kjent med Ringsaker.   

– Ekstra artig er det at noen av stedene har sagn og konkrete historier knyttet til seg. Ved Tjuv Ola-hula i Mesnali oppfordret turheftet oss til å lytte: «Det sies at ekkoet fra Tjuv-Ola og banden skal fortsatt kunne høres i det fjerne…» Det gjorde turopplevelsen ekstra spennende.

Hun oppfordrer spesielt barnefamilier til å ta disse turene.  

– Man kan lokke med at man skal ut på eventyr. Og vel framme ved turmålet kan man fantasere om hva som kan ha skjedd nettop her, sier Eva.

Ønsker forslag til nye turmål

I disse dager planlegges neste års turmål. Ringsaker kommune ønsker innspill på spennende kulturminner det er verdt å besøke.

– Ta gjerne kontakt hvis dere vet om interessante plasser, sier Austdal på kulturkontoret. 

Da dette er  lavterskel-turer, bør ikke kulturminnet være mer enn 500 meter inn i ulendt terreng. Det skal være mulig å sykle/trille nesten helt inn til turmålet.

Dette er årets vinnere

1. premier: Eva Solfrid B. Byenstuen
Overnatting for to personer på Wood Hotel Mjøstårnet, inkludert middag og frokost.:

2. premie: Irene Rickensdorf og Tina Afseth
Gavekort på seilas med Skibladner, fri reisestrekning for to personer. Barn fra 12 år og yngre kan være med gratis.

3. premie: Kjersti Sollerud Meland og Inger Sofie Jakobsen
Familiebilletter til Maihaugen på Lillehammer.

4. premie: Hans Petter Jevanord og Vidar Johannessen
Fredagskaffe for to personer på Prøysenhuset. Her kan du spise så mye kaker du vil. Husets formidlere setter stemningen med viser, stubber og allsang.

5. premie: Åshild Bakken og Tor-Arne Helmersen
Puslespillet «Baldisholteppet»​. Dette selges kun i Nasjonalmuseets butikk. På det nye Nasjonalmuseet henger Norges eldste bildeteppe - «Baldisholteppet». Teppet har fått navn etter Baldishol kirke på Nes i Ringsaker, hvor det ble funnet da kirken ble revet i 1879. I dag er teppet et av hovedverkene i museets samling.

Alle vinnere får premien tilsendt i posten.