Hva er et lokalvalg?

11. september er det valg til kommunestyret og fylkestinget. I lokalvalget skal velgerne bestemme hvem som skal sitte i kommunestyret i Ringsaker og fylkestinget i Innlandet de neste fire årene. 

Hvem skal jeg stemme på? Se Lokalvalgguiden 2023!

Er du usikker på hva du skal stemme? Da kan du ta en titt på Lokalvalgguiden 2023, utviklet av NRK.  Der ser du noen av de lokale sakene som diskuteres i Ringsaker, og hvordan partiene stiller seg til dem. Gå til Lokalvalgguiden 2023.

I tillegg har alle husstander fått tilsendt en konvolutt med partiprogrammene til de ulike partiene i Ringsaker. Ved å lese valgprogrammene kan man enkelt gjøre seg opp en mening om hva det enkelte parti står for.

Hvorfor er det viktig å stemme ved valg?

Demokrati er en måte å styre på hvor alle kan delta og være med på å bestemme. Det blir også kalt folkestyre. I Norge har vi et representativt demokrati, der vi velger representanter som tar beslutninger på våre vegne. Å bruke stemmeretten er det enkleste du kan gjøre for å delta i demokratiet.

Ved lokalvalget er du med på å bestemme hvem som skal sitte i kommunestyret og bestemme i Ringsaker de neste fire årene. Det politikerne bestemmer nå, har betydning for hva som skal skje i Ringsaker i mange år fremover.

Hvor og når kan jeg stemme?

Din stemme går til kommunestyret og fylkestinget i den kommunen du var folkeregistrert 30. juni. I denne kommunen kan du enten stemme på valgdagen eller forhåndsstemme. Hvis du bor eller oppholder deg i en annen kommune enn den du er folkeregistrert i, må du huske å forhåndsstemme der du er.

Du kan stemme på valgdagen, eller forhåndsstemme. Les mer om hvor og når du kan stemme i Ringsaker her!

Du kan også lese mer om valget kommune- og fylkestingsvalget på valg.no

 

Hvor gammel må jeg være for å stemme?

Du må ha fylt 18 år innen utgangen av 2023 for å kunne stemme ved kommune- og fylkestingsvalget.

Hvem har stemmerett?

  • Norske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023, som er eller har vært folkeregistrert som bosatt i Norge.
     
  • Statsborgere i Danmark, Finland, Island eller Sverige som har fylt 18 år innen utgangen av 2023, og er registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge senest 30. juni 2023.
     
  • Personer som ikke er norske statsborgere, men som har fylt 18 år innen utgangen av 2023 og har vært registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge de tre siste årene før valgdagen.
     
  • Ansatte i diplomatiet eller konsulatvesenet og husstanden deres har stemmerett selv om de ikke oppfyller bosettingskriteriet.