I januar 2001 ble 15-åringen Benjamin Hermansen drept av nynazister. Drapet rystet en hel nasjon og ble omtalt som det første rasistisk motiverte drapet i Norge etter krigen. I vår kollektive hukommelse var drapet tilfeldig og gjerningspersonene fremmede inntrengere på Holmlia. Men stemmer det?
I Brorskapet ruller Anne Bitsch opp historien om et varslet drap. Gjennom å skildre gjerningspersonenes radikalisering beskriver hun også fremveksten av militant nasjonalisme i Norge fra 1979 og frem til 2001. Brorskapet er fortellingen om et samfunn som har undervurdert rasismens retorikk og nynazistenes voldsforherligelse. Om gutteliv på Oslos østkant – med deres store og små hemmeligheter – om en politietterforskning som kanskje ikke avdekket hele sannheten, og om sviket mot rasismens mange ofre.

Anne Bitsch samtaler med journalist Brynhild Marit Møllersen.

Sted: Biblioteket i Moelv 

Tid: Torsdag 21. april klokka 19:00 

Anne Bitsch (PhD) er en norsk-dansk forfatter og forsker. Hennes fagområder inkluderer menneskerettigheter, høyreekstremisme, kjønn og seksuell vold. For tiden er hun aktuell med den kritikerroste og Bragepris-nominerte boka Brorskapet som handler om drapet på Benjamin Hermansen og fremveksten av militant nasjonalisme i Norge i perioden 1979–2001.

Brynhild Marit Møllersen er journalist i avisen Østlendingen.

Arrangementet er en del av møterekken "Ord teller" som er støttet av Fritt Ord. Biblioteket  har tatt utgangspunkt i at det i 2021 var 30 år siden Brumunddalsslaget. Der «Folkebevegelsen mot innvandring» med Arne Myrdal i spissen barket sammen med blitzere, antirasister og nøytrale brumunddøler. To uker senere kom Myrdal tilbake til Brumunddal og møtte et lokalsamfunn som mobiliserte og 4000 mennesker «vendte rasismen ryggen».