Hvem er vi?

Frisklivssentralen Ringsaker er en kommunal forebyggende helsetjeneste som hjelper og støtter personer som ønsker å endre levevaner knyttet til områdene fysisk aktivitet, kosthold, tobakk og psykisk mestring. Vi tilbyr kurs og gruppebaserte tilbud. Du trenger ikke å ha en diagnose eller være syk for å delta hos oss. Ønsker du å benytte deg av Frisklivssentralens tilbud får du det vi kaller en frisklivsresept med helsesamtaler eller delta på enkeltstående tilbud. 

Trykk her for å se en presentasjonsfilm av oss og tilbudet : ) 

Playknapp

 

Tre kvinner smiler

Vi som jobber på Frisklivssentralen Ringsaker er:
Anna Kolsrud, fysioterapeut, mob. 45976842
Ragna H. Gillebo, rådgiver/idrettspedagog, mob. 459 76 841
Stine Marthe Rebne, psykolog, mob. 969 44709

 Les mer om oss og hvordan du tar kontakt under:

Frisklivsresepten

Frisklivsresepten har en varighet på 3 måneder og gir mulighet for oppfølging gjennom helsesamtaler og gruppebaserte tilbud. Resepten starter med en en helsesamtale hvor vi ser på muligheter og mål for perioden. Etter tre månedere gjennomføres en ny samtale. Resepten kan, ved behov og kontinuitet, fornyes i inntil ett år. Hver reseptperiode koster 350,- 

Hvem kan delta?

Tilbudet er for deg som 

Er fra 18-70 år og bor i Ringsaker kommune
Har eller er i risiko for å utvikle helseutfordringer
Har et ønske om å være mer aktiv og deltakende i ditt liv
Ønsker støtte i ditt endringsarbeid 
 
For å delta kan du: 
Gå i 20 min sammenhengende
Delta på minimum 1 tilbud i uken på dagtid
Komme deg til og fra tilbud/aktiviteter på egenhånd

Kontakt / Henvisning

Ta gjerne direkte kontakt med oss i Frisklivssentralen på epost (frisklivssentralen@ringsaker.kommune.no) eller telefon (459 76 841).

Ønsker å delta på tilbudet? Klikk her for å ta kontakt!

Evt henvisende instanser kan bruke frisklivsresepten som mal for henvisning fra hjemmesiden eller sende elektronisk melding (EMU) til Ringsaker kommune. 

Kurstilbudene

Bekymringsmestring:  Kurset passer for deg som er plaget av vedvarende angst og bekymringer og opplever at det går ut over din livskvalitet og daglige fungering. Kurset bygger på elementer fra kognitive, mindfullnessbaserte og emosjonsbaserte terapiretninger og har et helhetlig fokus på psykisk helse. Du lærer noen konkrete verktøy og strategier for å mestre bekymringer og løse problemer i hverdagen, nye måter å behandle deg selv på, I tillegg til nye måter å relatere til andre på. Kurset går over 10 ganger og inkluderer en kursbok. Meld deg på her og les mer her.

Tankevirus: Et kurs for deg som trenger hjelp til å mestre tanker og styrke ditt psykologiske immunforsvar. Du får kunnskap om ulike tankevirus og trening i å identifisere disse hos deg selv, gode måter å forholde deg til tankene dine på for økt fungering i hverdagen og hvordan ta vare på ditt psykologiske immunforsvar for å lage gode rammer for deg selv. Åpent for alle! Går over 3 ganger. Meld deg på og les mer her.

Hverdagsglede: Et kurs for deg som ønsker enkle og konkrete grep du kan gjøre i din hverdag for å oppleve økt mestring, bygge din psykiske helse og øke din hverdagsglede. Hverdagsgledekurset gir også en praktisk erfaring på hva som skaper gode hverdagsopplevelser for deg. Kurset går over 6 kursdager og hver ukentlige økt varer i 2 - 2,5 time. Meld deg på og les mer her.

Søvnkurs: Kurset har fokus på å endre, bedre og effektivisere ditt søvnmønster. Du får informasjon om søvn og søvnmønster og veiledning til å endre ditt søvnmønster. Kurset er basert på kognitiv terapi som har vist god effektivitet i behandling av søvnvansker. Åpent for alle! Går over 4 ganger. Meld deg på og les mer her.

Medisinsk kundaliniyoga: Grunnkurs i Medisinsk Kundaliniyoga er for nybegynnere eller deg som ønsker å komme i gang igjen med yoga. Kurset gjennomgår effektive grunnleggende, enkle stillinger og bevegelser, ulike pusteteknikker, avspenning og meditasjoner. Fokus på ro og tilstedeværelse. Åpent for alle! Går over 8 ganger. Meld deg på og les mer her.

Bra Mat:  Introduksjonskurs med fokus på bevisstgjøring, planlegging og endring av kostholdsvaner. Målet er å øke motivasjon til å oppnå et varig og sunnere kosthold. Kurset baserer seg på de nasjonale kostholdsrådene fra Helsedirektoratet. Temaer er sunne matvalg, regelmessige måltider, porsjonsstørrelse, varedeklarasjoner, sammensetning av næringsstoffer, mat og følelser, i tillegg til en økt med praktisk matlaging. Førsamtale i forkant av kursoppstart. Åpent for alle! Går over 6 ganger. Meld deg på og les mer her.

Treningstilbud

Utetrening: Gruppetrening utendørs med fokus på kondisjon og styrke for deltakere på Frisklivsresept. Sitat fra tidligere deltager; «Ikke bare får jeg rørt meg, men det er jo morsomt også». Utetreningen skjer både på Sveum/Brumunddal og Moelv

Styrketrening i sal Brumunddal: Trening med helhetlig fokus. Styrke -, koordinasjon - og balansetrening i sal. Treningen tilpasses hver enkelt deltager og passer for alle. Åpent for alle! Rullerende inntak. Går over 10 ganger. 

Styrke & kondis Moelv: Trening med fokus på styrke og kondisjon. Da trener vi Inne på vinterstid og ute fra våren, hvor det benyttes aktivitetspark, lek og turområder. Åpent for alle! Rullerende inntak. Går over 10 ganger.

Månedlige friluftsturer og markeringsdager

Friluftsturer: Den siste torsdagen i måneden har vi friluftsturer i nærområdet som alle kan delta på. Det er en god mulighet til å bli kjent med fine turområder i Ringsaker sammen med andre! Eksempler på turer som vi har hatt og som vi fortløpende benytter er blant turer på Bjørgeberget, Amlisberget, Bangsberget, Skybergsberget, Høsbjør, Nybygda, Jessnes, Kvarstadrunden, Solstadhagan, Boligvika og Fiskerly/Storihlehagan. Vi bruker også "Ti på topp" og "Stolpejakten" aktivt. 

Markeringsdager: Gjennom året er det ulike markeringsdager for å belyse et tema. Det ønsker vi å bidra til og eksempler på dette er "Friluftsuka", "Styrkeuka", "Verdensdagen for fysisk aktivitet",  "Verdensdagen for Psykisk helse", "Verdens søvndag", "FNs internasjonale Yogadag" med mer. Da har vi turer, treninger eller samlinger som er åpne for alle med fokus på temaet som markeres. 

Vi annonserer fortløpende friluftsturer og markeringsdager på Facebook, så følg med der og meld deg på! :)

Selvhjelp

Psykisk helse

Mental Helses hjelpetlf: 116 123

Kirkens SOS tlf: 22 40 00 40. De tilbyr også muliget for melding eller chat.

https://www.folelseskompasset.no/

https://www.kognitiv.no/hjelp-til-deg/selvhjelp/

https://www.helsenorge.no/psykisk-helse/

https://psykiskhelse.no/ 

https://www.emotionawarenessday.com/resources-norsk/ Her finner du små filmsnutter om følelser, nettressurser, podcaster og litteraturanbefalinger.

Youtube: "Alfred og skyggen- en liten film om følelser/ selvkritikk/ ensomhet/ å være redd"

 

Fysisk aktivitet

https://www.helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/

https://www.helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/hva-fysisk-aktivitet-gjor-med-kroppen/

Tren styrke utendørs! I aktivitetstparken i Brumunddal kan du gjøre en rekke styrkeøvelser for hele kroppen. Aktivitetsparken ligger nedenfor Sveum-brua, langs elva Brumunda. Last ned øvelsesprogram til bruk i Aktivitetsparken i Brumunddal.

 

Kosthold

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/helsedirektoratets-kostrad/

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/sma-grep-for-et-sunt-kosthold

 

Søvn

https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno/videoer-om-sovnforstyrrelser

https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno/sovnhygiene-gode-rad-ved-sovnproblemer

 

Snus- og røykeslutt

https://www.helsenorge.no/snus-og-roykeslutt/