I Ringsaker finnes det et eldorado av turstier på kryss og tvers i hele kommunen. Kanskje kan denne sommeren være tiden for å velge en ny løype i et nytt område? Slik kan vi unngå at alle går på de samme stiene. 

Det er ikke alltid lett å finne fram til nyttig informasjon for å få planlagt en tur. Vi vil hjelpe deg litt på veien og deler her konkrete tiltak, nyttige nettsider, tips om kart og annen turinformasjon:

Turtips

Turorientering

Bruk kart og kompass og finn o-poster som er plassert i terrenget og merket av på o-kartet. «Skautraver'n» inneholder til sammen 50 poster, og postene blir byttet ut hvert år. Sesongen starter imidten av mai. Konvolutter med kart og info selges i sportsbutikker i kommunen  eller på www.turorientering.no. Postbesøk registreres på nettet eller på kontrollkort ved hjelp av QR-kode eller bokstav/tallkode og det deles ut merker avhengig av poengsum du oppnår. God tur !

Nytt løypekart for Hedmarksvidda

Hamar og Hedmark Turistforening har laget et nytt løypekart over Hedmarksvidda. Kartet dekker et større område (helt inn til Hamarsæterhøgda og koblingen mot Birkebeinerløypa fra Bringbu) og viser for første gang hvilke løyper som er kjørt for fristil. Kartet koster 50 kr. og du kan kjøpe det ulike steder i kommunen. På hht.no finner du mer informasjon om løypekart

Ti topper - topp turer

«10 topper i Ringsaker- ti topp turer!» er et lavterskel turtilbud som legger til rette for fine naturopplevelser i egen kommune. Sesongen starter i mai og varer ut uke 41. Du kan reigstrere postene via appen «DNT SjekkUT» eller på turbrosjyren. Denne får du gratis hos kommunens servicesentre, bibliotek, sportsbutikker mm. Når sesongen er over, kan du levere inn turkortet ditt og være med i konkurransen om gavekort på tretopphytte-overnatting, overnatting Wood Hotel Mjøstårnet, dagskort i Sjusjøen Skisenter, Helgøya Klatrepark og i sportsbutikker. På Ti på hjul-nettsiden kan du lese mer om tilbudet.  

Stolpejakt i Ringsaker

Stolpejakta er et gratis trim- og orienteringstilbud i kommunens to byer, samt på Sjusjøen. Du kan gå eller sykle for å finne stolpene som er avmerket på kartet. Stolpene står ute fra

mai i Moelv og Brumunddal, mens de på Sjusjøen er ute fra misten av juni. 1. november blir stolpene tatt inn. Du finner turkort i utvalgte sportsbutikker, på turistkontoret i Brumunddal og i HHT sin butikk i Hamar. En webversjon er også tilgjengelig. På Stolpejakt-nettsiden kan du lese mer om tilbudet og laste ned webversjonen. 

Foto av tyttbærlyng

Friluftsliv og allemannsrett på ulike språk

Hva er friluftsliv?

Å gå tur i naturen er godt for oss. Det demper blodtrykket, gjør oss mer tilfreds og gir oss påfyll av gode opplevelser. Å gå tur og være i naturen er noe alle kan gjøre og det er en fin måte å bli kjent i nærområdet der du bor. Norsk friluftsliv har laget informasjon på flere ulike språk om hva friluftsliv er og hvor positivt dette er for både den fysiske og psykiske helsen. Klikk deg inn på lenkene for å se filmene.

Informasjon om friluftsliv på urdu
Informasjon om friluftsliv på farsi
Informasjon om friluftsliv på arabisk
Informasjon om friluftsliv på tigrinja
Informasjon om friluftsliv på somali
Informasjon om friluftsliv på polsk

Hva er allemannsretten?

Allemannsretten er en sentral del av kulturen vår, og selve grunnlaget for den norske friluftslivstradisjonen. For å sikre en aktiv befolkning, som kjenner de gode mulighetene vi har til å benytte oss av naturen i Norge, er det derfor viktig at befolkningen til enhver tid har en høy kjennskap til allemannsretten og dens plikter. Dette gjelder spesielt de med en annen kulturell bakgrunn, som har lavere kjennskap til allemannsretten, og er mindre aktive i friluftslivet enn befolkningen for øvrig. Med en ny informasjonsfilm om allemannsretten og -pliktene på flere språk, håper Norsk Friluftsliv å nå flere med innvandrerbakgrunn.

Klikk deg inn på youtube.no for å se filmene.

craft-4851571_1920

Aktivitetstips

Gratis utlån av sykler: Turistkontoret i Brumunddal låner ut fire tursykler, to el-sykler og to barnesykler. Utlån skjer på dagsbasis og syklene må returneres til turistkontoret.
I regi av turistkontoret lånes det også ut tur- og el-sykler fra Wood hotel og Mjøsa Feriesenter. Se her for mer informasjon.

Gratis utlån av utstyr: BUA i Brumunddal (Nygata 12)  og BUA i Moelv (Skoleveien 12) har et stort utvalg sports- og fritidsutstyr av svært god kvalitet som du kan låne helt gratis. Du kan reservere utstyr 14 dager fram i tid og låne i en uke av gangen. BUA er en nasjonal ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter. Her er det enkelt å låne utstyr til sport og friluftsliv. Vokse kan også låne utstyr. Les mer om ordningen her

Overnattingstur: I kommunen vår er det mange flotte steder å sove ute. Du trenger ikke gå langt og det krever ikke mye utstyr. Les gode råd og tips for en vellykket overnatting her. 

Aktivitetstips for eldre: Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse har laget en egen nettside med aktiviteter som kan gjøres hjemmefra eller på institusjon, alene eller sammen.

Aktiv familie: Hamar og Hedmark Turistforening har egne aktivitetstips for barnefamilier.

Usynlige poster: Ved bruk av appen UsynligO kan du orientere deg fram til posten og få varsel på telefonen når du er ved målet.  

Gå på fototur: Å ta med kamera på tur kan gjøre turen enda bedre. Du vil huske mer at turen i etterkant og du kan blir mer oppmerksom på hva du har rundt deg på turen. Og for barn kan turen bli enda artigere. La deg inspirere av den verdenskjente naturfotografen Roger Brendhagen og hans fotokurs: Fototips fra A til Å og  Makroforedrag.

Paskebilder-Sjusjoen-RK-00799_500- Foto_Ringsaker_kommune

Nyttige nettsider med turforslag i Ringsaker

ut.no - her kan du finne din tur blant tusenvis av turforslag og hytter i hele Norge

Moelvmarkas Venner -  her finner du forslag til dagsturer til fots eller på ski med start fra Moelv 

skisporet.no - her kan du lete opp nykjørte skiløyper i ditt nærområde

map-2591511_1920

Planlegg turen - kart og turbøker

«90 turer i Stange, Løten, Hamar og Ringsaker»: Ny jubileumsturbok fra Hamar og Hedemarken Turistforening. Til salgs blant annet på Sport1 Olrud , Sport1 Brumunddal, Skar Intersport Moelv, Ark Brumunddal og i HHTs nettbutikk
 
«Turhåndbok for midtre Ringsaker»: I denne turboken får du tips til 161 ruter og stier i området rundt Moelv. Det finnes også kart til disse rutene. Bok og kart er til salgs blant annet på turistkontoret i Brumunddal og Skar intersport Moelv. Boken kan også kjøpes hos bokas forfatter, Torbjørn Hovde, på telefon: 416 61 732. Kartet kan kjøpes hos Moelvmarkas venner v/Børn Kristiansen. Telefon: 913 78 357. Mail: bgkdalseth@gmail.com
 

Turkart: Det finnes mange gode kart over turmulighetene i Ringsaker og omegn. 

 
91990739_171794147175925_6544487577267732480_n.jpg  91834796_838629566617961_5253196691833618432_n.jpg 92007754_551798372120881_8234100081989517312_n.jpg
 
girls-4582899_1920

Gode levevaner

Daglig fysisk aktivitet, søvn og sunn mat gjør godt for oss. Det gjør at immunforsvaret vårt styrkes, vi får større overskudd og bedre humør. Men hva når hverdagen vi kjenner med faste rutiner og holdepunkter plutselig endres til noe helt annet og ukjent? Under følger generelle tips om hvordan holde på gode vaner i en tid hvor alt endres. Skrivet er laget av Frisklivssentralen i samarbeid med skolehelsetjenesten i kommunen. Har dere spesielle behov, følg de retningslinjene dere normalt har. 

Fysisk aktivitet:

Barn og unge bør være i fysisk aktivitet på en måte som gjør dem andpustne og slitne, minimum 60 minutter hver dag. Voksne bør være i aktivitet minst 30 minutter per dag. Jo mer fysisk aktivitet, jo bedre. I en vanlig hverdag i barnehage, på skole og fritidsaktiviteter får mange nok aktivitet. Nå for tiden, når vi må planlegge og gjennomføre aktivitetene selv, har foreldre en viktig rolle i å bidra til at barna får nok aktivitet. Vi har satt opp noen tips til hvordan og hva dere kan gjøre.

Hvordan
Snakk med barna/ungdommene om hva de synes er morsomt å gjøre på de aktiviteten de vanligvis deltar på (skole, fritid, organisert og uorganisert) og velg aktivitet/lek /øvelser ut fra det.
Ha en plan for dagen der fysisk aktivitet er inkludert.
Bli enige om tidsrammer for daglig bruk av skjerm, dataspill og andre stillesittende aktiviteter.
Snakk med andre foreldre om hva de gjør, del tips, få tips og bruk tipsene.
Lek fenger!

Her finner du konkrete aktivitetstips:
Facebook-siden til Frisklivssentralen Ringsaker. Her finner du også videoer med treningstips.
LivegymSkole er et nettbasert trenings- og aktivitetstilbud, tilpasset elever i grunnskolen. Her finner du gymaktiviteter for alle barn og ungdom, samt konkrete aktiviteter. 
Se også øverst på denne nettsiden under punktet «aktivitetstips».
Driver barnet med idrett, finnes gode tips på idrettens egne sider. Spør gjerne treneren om de kan hjelpe.

Søvn og dagsrytme

Nok og god søvn gir overskudd til å stå i hverdagens krav. Vanligvis må vi opp om morgenen for å rekke jobb, skole eller andre avtaler. Nå for tiden venter ikke læreren, jobben eller andre på oss på vanlig måte. Da kan det være lett å endre døgnrytmen. Under følger enkle tips for hvordan du kan opprette god døgnrytme og søvn.

Hvordan
Når vante rammer og avtaler uteblir, er det viktig at vi likevel holder på den vanlige døgnrytmen.
Trening og fysisk aktivitet i løpet av dagen gjør at du sover bedre.
Sørg for å bruke tid ute i dagslys hver dag.
Ro ned før legging.
Luft på soverommet, man sover best på et kaldt og mørkt soverom.
Begrense inntak av kaffe, te, cola etter kl. 17.00.
Hold bruken av digitale skjermen (TV, data og telefon) utenfor soverommet.
Ta pause fra nyheter. Vi trenger påfyll av gode opplevelser. Finn din balanse her.
Bekymringer løses ikke om natta. Lag deg tid/rom gjennom dagen til disse bekymringene/tankene.
Trenger du en «powernap» i løpet av dagen, bør den ikke vare lengre enn 20 minutter.

Her finner du mer informasjon:
Helsenorge har utarbeidet en egen side med gode søvnråd.
Eller du kan se filmen Sov godt – gode søvntips.

Kosthold og regelmessige måltider

Vi fungerer best om vi får mat regelmessig, gjerne hver 3.-4. time fra morgen til kveld. Hold på den vanlige hverdagsrytmen på måltidene hvis den har vært god.

Hvordan:
Bruk muligheten dere har med mer tid sammen til å skape gode fellesskap i forbindelse med matlaging og måltider.
Planlegg hva dere skal spise, mange har god erfaring med å lage ukeplan.
Ha frukt, grønt og sunne alternativer lett tilgjengelig i huset.
Juster matinntak etter aktivitetsnivå.

Her finner du mer informasjon:
Helse Norge gir enkle kostholdsråd.
Helse Norge git også kostholdsråd rettet mot for ungdom.

Nyttige lenker for mer informasjon og hjelpesider på nett rettet mot ungdom

Ungd.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Ung.no har også en tjeneste for deg som ønkser å snakke med noen

Helseråd for eldre

De fleste av aktivitetstilbudene også for eldre er stengt, enten det dreier seg om koret, treningen, dagaktivitetstilbudet eller andre ting. Det er likevel viktig å holde seg i aktivitet, kanskje mer enn noen gang. Det er lett å bli passiv når man ikke kan ha kontakt med andre og er oppfordret til å være mest mulig hjemme. Situasjonen oppleves også som krevende for pårørende til personer med demens som ikke lenger har et dagaktivitetstilbud å være med på. Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse har laget en egen nettside med aktiviteter som kan gjøres hjemmefra eller på institusjon, alene eller sammen.

footwear-3118886_1920

Du trenger kun et par sko ...

Behøver du «et spark bak» for å komme deg ut på tur? Her følger noen gode sitater som kan være til hjelp. Sitatene er hentet  fra boken «Kunsten å vandre»: 
 
«Jeg går mens jeg kan hver dag» (Søren Kirkegaard)
 
«Jeg går meg til mine beste tanker» (Søren Kirkegaard)
 
«Det beste med å gå er at det er en av de få tingene som hjelper mot alt»
 
«Å gå: den eldste øvelsen, og fortsatt den mest moderne»
 
«Å gå er som å skrifte utbrente batterier»
 
«Det beste med å gå er at alle kan gjøre det. Du trenger bare sko og gå ut av døra. Alle sansene blir sterkere og opplevelsene gir ro og klarhet i hodet, mens kroppen blir sterkere»