Det er ikke alltid lett å finne fram til nyttig informasjon for å få planlagt en tur. Vi vil hjelpe deg litt på veien og deler her konkrete tiltak, nyttige nettsider, tips om kart og annen turinformasjon:

Sesongstart-i-skiskyting-RK-01121_1024- Foto_Ringsaker_kommune

Turtips på nyåret

Ønkser du å komme deg ut, men mangler gode ideer for aktiviteter? Hamar og Hedemarken Turistforening har laget en oversikt over ulike aktiviteter som det er vedt å prøve ut nå i en lang januarmåned. Her finner du tips til skiløyper, liste over skøytebaner, steder å låne utstyr eller kjøpe brukt, tips til vinterovernatting og gode råd om hva som bør med i sekken når matpausen står for tur. God tur!

Med snø og kaldt vær er det nå kjørt opp skiløyper både på Hedmarksvidda og på skogsbilveger og jorder i lavlandet. Kanskje dette er tiden for å bli bedre kjent i et løypenett du aldri har vært i før? Blant annet er det åpnet et helt nytt og fantastisk skianlegg ved Amlisberget ved Moelv. Her er det akebakke, skileikområde, lysløype og mer til. 

 

Foto av tyttbærlyng

Friluftsliv på ulike språk

Å gå tur i naturen er godt for oss. Det demper blodtrykket, gjør oss mer tilfreds og gir oss påfyll av gode opplevelser. Å gå tur og være i naturen er noe alle kan gjøre og det er en fin måte å bli kjent i nærområdet der du bor. Norsk friluftsliv har laget informasjon på flere ulike språk om hva friluftsliv er og hvor positivt dette er for både den fysiske og psykiske helsen. Klikk deg inn på lenkene for å se filmene.

Urduhttps://youtu.be/lsxI-o-vup0

 Farsihttps://youtu.be/H6BqdzTI4ko

 Arabiskhttps://youtu.be/422Hvr10vSU

 Tigrinjahttps://youtu.be/gixE7yb2djU

 Somalihttps://youtu.be/P51spxd7mkg

 Polskhttps://youtu.be/kqK5ALNSOug

craft-4851571_1920

Aktivitetstips

Gratis utlån av sykler: Turistkontoret i Brumunddal låner ut fire tursykler, to el-sykler og to barnesykler. Utlån skjer på dagsbasis og syklene må returneres til turistkontoret.
I regi av turistkontoret lånes det også ut tur- og el-sykler fra Wood hotel og Mjøsa Feriesenter. Se her for mer informasjon.

Gratis utlån av utstyr: BUA i Brumunddal (Nygata 12)  har et stort utvalg sports- og fritidsutstyr av svært god kvalitet som du kan låne helt gratis. Du kan reservere utstyr 14 dager fram i tid og låne i en uke av gangen. BUA er en nasjonal ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter. Her er det enkelt å låne utstyr til sport og friluftsliv. Vokse kan også låne utstyr. Les mer om ordningen her

Overnattingstur: I kommunen vår er det mange flotte steder å sove ute. Du trenger ikke gå langt og det krever ikke mye utstyr. Les gode råd og tips for en vellykket overnatting her. 

Aktivitetstips for eldre: Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse har laget en egen nettside med aktiviteter som kan gjøres hjemmefra eller på institusjon, alene eller sammen.

Aktiv familie: Her finner du aktivitetstips for barnefamilier fra HHT.

Usynlige poster: Ved bruk av appen UsynligO kan du orientere deg fram til posten og få varsel på telefonen når du er ved målet.  

Gå på fototur: Å ta med kamera på tur kan gjøre turen enda bedre. Du vil huske mer at turen i etterkant og du kan blir mer oppmerksom på hva du har rundt deg på turen. Og for barn kan turen bli enda artigere. La deg inspirere av den verdenskjente naturfotografen Roger Brendhagen og hans fotokurs: Fototips fra A til Å og  Makroforedrag.

Paskebilder-Sjusjoen-RK-00799_500- Foto_Ringsaker_kommune

Nyttige nettsider med turforslag i Ringsaker

ut.no - her kan du finne din tur blant tusenvis av turforslag og hytter i hele Norge

Moelvmarkas Venner -  her finner du forslag til dagsturer til fots eller på ski med start fra Moelv 

skisporet.no - her kan du lete opp nykjørte skiløyper i ditt nærområde

map-2591511_1920

Planlegg turen - kart og turbøker

«90 turer i Stange, Løten, Hamar og Ringsaker»: Ny jubileumsturbok fra Hamar og Hedemarken Turistforening. Til salgs blant annet på Sport1 Olrud , Sport1 Brumunddal, Skar Intersport Moelv, Ark Brumunddal og i HHTs nettbutikk
 
«Turhåndbok for midtre Ringsaker»: I denne turboken får du tips til 161 ruter og stier i området rundt Moelv. Det finnes også kart til disse rutene. Bok og kart er til salgs blant annet på turistkontoret i Brumunddal og Skar intersport Moelv. Boken kan også kjøpes hos bokas forfatter, Torbjørn Hovde, på telefon: 416 61 732. Kartet kan kjøpes hos Moelvmarkas venner v/Børn Kristiansen. Telefon: 913 78 357. Mail: bgkdalseth@gmail.com
 

Turkart: Det finnes mange gode kart over turmulighetene i Ringsaker og omegn. 

 
91990739_171794147175925_6544487577267732480_n.jpg  91834796_838629566617961_5253196691833618432_n.jpg 92007754_551798372120881_8234100081989517312_n.jpg
 
girls-4582899_1920

Gode levevaner i en annerledestid

Daglig fysisk aktivitet, søvn og sunn mat gjør godt for oss. Det gjør at immunforsvaret vårt styrkes, vi får større overskudd og bedre humør. Men hva når hverdagen vi kjenner med faste rutiner og holdepunkter plutselig endres til noe helt annet og ukjent? Under følger generelle tips om hvordan holde på gode vaner i en tid hvor alt endres. Skrivet er laget av Frisklivssentralen i samarbeid med skolehelsetjenesten i kommunen. Har dere spesielle behov, følg de retningslinjene dere normalt har. 

* Fysisk aktivitet:

Barn og unge bør være i fysisk aktivitet på en måte som gjør dem andpustne og slitne, minimum 60 minutter hver dag. Voksne bør være i aktivitet minst 30 minutter per dag. Jo mer fysisk aktivitet, jo bedre. I en vanlig hverdag i barnehage, på skole og fritidsaktiviteter får mange nok aktivitet. Nå for tiden, når vi må planlegge og gjennomføre aktivitetene selv, har foreldre en viktig rolle i å bidra til at barna får nok aktivitet. Vi har satt opp noen tips til hvordan og hva dere kan gjøre.

Hvordan:
Snakk med barna/ungdommene om hva de synes er morsomt å gjøre på de aktiviteten de vanligvis deltar på (skole, fritid, organisert og uorganisert) og velg aktivitet/lek /øvelser ut fra det.
Ha en plan for dagen der fysisk aktivitet er inkludert.
Bli enige om tidsrammer for daglig bruk av skjerm, dataspill og andre stillesittende aktiviteter.
Snakk med andre foreldre om hva de gjør, del tips, få tips og bruk tipsene.
Lek fenger!

Her finner du konkrete aktivitetstips:
Facebook-siden til Frisklivssentralen Ringsaker. Her finner du også videoer med treningstips.
Her finner du gymaktiviteter for alle barn og ungdom, samt konkrete aktiviteter.
Se også øverst på denne nettsiden under punktet «aktivitetstips».
Driver barnet med idrett, finnes gode tips på idrettens egne sider. Spør gjerne treneren om de kan hjelpe.

* Søvn og dagsrytme:

Nok og god søvn gir overskudd til å stå i hverdagens krav. Vanligvis må vi opp om morgenen for å rekke jobb, skole eller andre avtaler. Nå for tiden venter ikke læreren, jobben eller andre på oss på vanlig måte. Da kan det være lett å endre døgnrytmen. Under følger enkle tips for hvordan du kan opprette god døgnrytme og søvn.

Hvordan
Når vante rammer og avtaler uteblir, er det viktig at vi likevel holder på den vanlige døgnrytmen.
Trening og fysisk aktivitet i løpet av dagen gjør at du sover bedre.
Sørg for å bruke tid ute i dagslys hver dag.
Ro ned før legging.
Luft på soverommet, man sover best på et kaldt og mørkt soverom.
Begrense inntak av kaffe, te, cola etter kl. 17.00.
Hold bruken av digitale skjermen (TV, data og telefon) utenfor soverommet.
Ta pause fra nyheter. Vi trenger påfyll av gode opplevelser. Finn din balanse her.
Bekymringer løses ikke om natta. Lag deg tid/rom gjennom dagen til disse bekymringene/tankene.
Trenger du en «powernap» i løpet av dagen, bør den ikke vare lengre enn 20 minutter.

Her finner du mer informasjon:
Helsenorge har utarbeidet en egen side med gode søvnråd.
Eller du kan se filmen Sov godt – gode søvntips.

* Kosthold og regelmessige måltider

Vi fungerer best om vi får mat regelmessig, gjerne hver 3.-4. time fra morgen til kveld. Hold på den vanlige hverdagsrytmen på måltidene hvis den har vært god.

Hvordan:
Bruk muligheten dere har med mer tid sammen til å skape gode fellesskap i forbindelse med matlaging og måltider.
Planlegg hva dere skal spise, mange har god erfaring med å lage ukeplan.
Ha frukt, grønt og sunne alternativer lett tilgjengelig i huset.
Juster matinntak etter aktivitetsnivå.

Her finner du mer informasjon:
Enkle kostholdsråd finner du her.  .
Kosthold for ungdom finner du mer om her.

* Nyttige lenker for mer informasjon og hjelpesider på nett rettet mot ungdom:

Synes du det er vanskelig å være hjemme i fra skolen? Se her.
Har du fått noen nye uvaner i denne uvanlige tiden? Her finner du tips til hvordan du kan komme tilbake til dine gamle vaner.
Lurer du på hvilken hjelp du kan få nå? Se filmen Du kan få hjelp, selv under koronakrisen 
Her finner du åtte tips for å trives hjemme når skolen er stengt.
Trenger du noen å snakke eller chatte med? Se her.

* Helseråd for eldre:

De fleste av aktivitetstilbudene også for eldre er stengt, enten det dreier seg om koret, treningen, dagaktivitetstilbudet eller andre ting. Det er likevel viktig å holde seg i aktivitet, kanskje mer enn noen gang. Det er lett å bli passiv når man ikke kan ha kontakt med andre og er oppfordret til å være mest mulig hjemme. Situasjonen oppleves også som krevende for pårørende til personer med demens som ikke lenger har et dagaktivitetstilbud å være med på. Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse har laget en egen nettside med aktiviteter som kan gjøres hjemmefra eller på institusjon, alene eller sammen.

footwear-3118886_1920

Du trenger kun et par sko ...

Behøver du «et spark bak» for å komme deg ut på tur? Her følger noen gode sitater som kan være til hjelp. Sitatene er hentet  fra boken «Kunsten å vandre»: 
 
«Jeg går mens jeg kan hver dag» (Søren Kirkegaard)
 
«Jeg går meg til mine beste tanker» (Søren Kirkegaard)
 
«Det beste med å gå er at det er en av de få tingene som hjelper mot alt»
 
«Å gå: den eldste øvelsen, og fortsatt den mest moderne»
 
«Å gå er som å skrifte utbrente batterier»
 
«Det beste med å gå er at alle kan gjøre det. Du trenger bare sko og gå ut av døra. Alle sansene blir sterkere og opplevelsene gir ro og klarhet i hodet, mens kroppen blir sterkere»